Glumci preuzeli banjalučku Skupštinu grada (Foto)

Objavljeno: 27. 3. 2018 u 19:04h

Povodom međunarodnog Dana pozorišta danas se u Gradskoj skupštini govorilo o kulturi grada Banjaluke.

Iznenađujuće je to da se na mjestu predsjednika Skupštine nije pojavio Zoran Talić. Skupština je počela kao inače, tako što se Zoran Talić rukovao sa svim prisutnima, ali na njegovom mjestu našao se novi predsjedavajući, Duško Mazalica, glumac iz Dječijeg pozorišta.

Zamjenici današnjeg predsjednika Skupštine bile su glumice Radenka Ševo i Ljiljana Čekić, iz Narodnog pozorišta, Đurđa Vukašinović iz Dječijeg pozorišta, i Velimir Blanić iz pozorišta Jazavac.

„Pozorište je jedina živa umjetnost. Pozorište je svijet, cijeli svijet je pozorište. Pozorište je grad a evo danas je pozorište i skupštinska sala“, riječi su današnjeg predsjednika Skupštine, Duška Mazalice.

Prisutni članovi Skupštine su pokušali što vjerodostojnije obaviti svoje zadatke, tako da su se danas u Skupštini mogli čuti razni prigovori i žalbe a obavljala su se i izglasavanja.

Zoran Talić, predsjenik Skupštine, pozdravio je sve prisutne i čestitao Dan pozorišta, rekavši da glas o kulturi ne treba da se čuje samo danas nego svih 365 dana.

„Pozorište nije samo zgrada, nisu samo sjedišta, nije samo scena, već to su ljudi, to ste vi. Ulažete svoje napore i trud da mi koji dođemo budemo oduševljeni vašim nastupom. Lično sam ponosan svaki put kada sam sa vama u pozorištu jer znam da to što vi radite je istinski i da je to rad za poboljšanje kvaliteta naših života“, rekao je Talić.

Šta pozorište znači za grad?

Glavna tema današnjeg okupljanja glasila je „ Šta pozorište znači za grad? Čime glumci i pozorišni radnici mogu da doprinesu da Banjaluka postane evropska prestonica kulture 2024. godine?“

Jednoglasno je usvojeno da pozorište može da doprinese banjalučkoj kulturi, naročito jer se u Banjaluci nalazi i Akademija kulture i umjetnosti. U vezi sa temom pojavilo se i obećanje ispred novinara da će se izboriti da umjesto simbolične „jedne minute“ za kulturu budu izdvojene „dvije“.

Glumci su bili slobodni da kroz humor pozovu finansijske strukture na povećanje ulaganja sa 0,002% na 3%.

„Pozorište je umjetnost kao ratovanje, kao igra na ruletu. Nikada se unaprijed ne zna šta će na kraju ispasti. Ne samo na premijeri, ne, ne, već svake večeri. Pravo je čudo što se uopšte igra a kad se već igra da se igra do kraja predstave. Pozorišna predstava ne nastaje ostvarivanjem nekog plana već stalnim savladavanjem bezbrojnih i neočekivanih prepreka. U pozorištu je moguće sve. To je kuća čuda“, riječi su Karel Čapeka koje je pročitala glumica Radenka Ševo naglašavajući da moli one kojima će se sutra vratiti vlast u Skupštini, da se potrude da naprave čudo i u skupštinskoj sali, ili ako ne znaju šta da rade da je sala dovoljno velika da postane pozorišna scena.

Gluma je ogledalo prirode, kako je pisao i govorio Šekspir, a ima neka naizgled neprimjetna veza između glumaca, pozorišta i grada.

Da današnja Skupština nije kao ostale govori i to dau su svi članovi Skupštine pjevali pjesmu “Ima neka tajna veza”.

Pored mnogih glumaca, obilježavanje Dana pozorišta u Banjaluci, podržao je i Nikola Pejaković koji kaže:

“Da nemamo Kočića i manastira na Kosovu ne bi nam dali da ovu zemlju zovemo svojom. Ovo je zlatno doba pozorišta u posljednjih stotinjak godina. Ima jako puno pozorišta i mislim da je Akademija potmomogla pozorištu u Banjaluci.”

Pozorišta iz Banjaluke imaju zapažene rezultate na evropskoj i svjetskoj i sceni.

Gostujući po svijetu, Dječije pozorište iz Banjaluke imalo je priliku gostovati i nastupati u jednom Dječijem pozorištu u Poljskoj koje nosi naziv “Banjaluka”.

Današnja Skupština završena je pjesmom “Ovo je moj grad” a u skupštinskoj sali odjekivali su zvukovi gitare.

#FirstStep2018 / Banjaluka.com / Autor: Vladana Savić

Broj pregleda: 2966

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/glumci-preuzeli-banjalucku-skupstinu-grada-foto/||claudebot