Dodijeljena priznanja 22. Teatar festa “Petar Kočić”: Komad “Tartif” odnio pet nagrada

Objavljeno: 10. 6. 2019 u 20:39h

Predstava “Tartif”, reditelja Igora Vuka Torbice, rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor, odnijela je pet nagrada i proglašena je za najbolje pozorišno ostvarenje 22. Teatar festa “Petar Kočić” u Banjaluci.

Stručni žiri u sastavu prof. dr Luka Kecman, teatrolog, (predsjednik), Selimir Radulović, književnik (član) i Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, kazao je da ovu predstavu odlikuje izuzetan sklad kolektivne igre, vrhunsko glumačko umijeće, jasna i perfektna rediteljska poetika koja je u apsolutnom skladu sa scenografskim i kostimografskim rješenjima i koja ide u red predstava koje se imenuju kao totalni teatar.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Igoru Vuku Torbici za režiju predstave “Tartif”.

“Vrlo promišljenim i tačnim osavremenjavanjem Molijerovog teksta reditelj je ponovo dokazao svoju specifičnu rediteljsku poetiku” – stoji u saopštenju žirija.

Time spisak nagrada za ovu predstavu ne prestaje, jer je nagradu za najbolju glumicu festivala dobila Hana Selimović za ulogu Dorine u predstavi “Tartif”, a za najboljeg glumca festivala proglašen je Saša Torlaković za ulogu Tartifa u istoimenom komadu. Takođe, ova predstava je osvojila i nagradu RTRS-a “Korak u hrabrost”.

“Izuzetnim glumačkim sredstvima, kontrolisanom ekspresijom, u igri prije svega, Selimovićeva je dočarala lik kompleksne žene koja je spremna na rušenje svega postojećeg da bi se ostvarila njena istina” – navedeno je u saopštenju žirija.

Žiri je pohvalio i najboljeg glumca festivala Sašu Torlakovića.

“U izuzetno zahtjevnom glumačkom zadatku ostvaren je visok stepen igre kojom je demonstrirano potpuno poznavanje široke lepeze glumačkog izražavanja” – kazao je žiri.

Takmičarski dio programa Teatar festa, koji je trajao od 2. juna, završen je komadom “U čije ime” Narodnog pozorišta Niš.

Stručni žiri u sastavu Luka Kecman, teatrolog, Selimir Radulović, književnik, i Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, nagradu za najbolji dramski tekst dodijelio je komadu “U čije ime” autora Aleksandra Mihailovića u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Niš.

“U duhu i na tragu dramske poetike Ljubomira Simovića, Mihailović je još jednom podsjetio na sudbinu umjetnika u turobnim vremenima i na vječno pitanje da li muze treba da ćute dok topovi grme” – navedeno je u saopštenju žirija.

Na ovogodišnji, tradicionalni konkurs Narodnog pozorišta Republike Srpske pristigla je 31 drama koja ispunjava sve uslove propisane Statutom konkursa. Žiri je odlučio da za najbolji savremeni dramski tekst bude proglašena drama “Istorija budućnosti” autora Milana Milovanovića.

“Radnja komada smještena je u atipičnu ustanovu za duševne bolesti gdje pogled iz budućnosti hronotopski zgušnjava vrijeme sadašnje, a i prošlo. Drama je, dakle, u cjelosti oneobičena, “pacijenti” su normalni i zdravi ljudi, a “liječi” ih “produžena ruka” vlasti koja je pohotna, bolesna i nezajažljiva” – objasnio je žiri.

“Ciganskim kabareom” autorke Ljiljane Stjepanović zvanično je zatvoren 22. Teatar fest “Petar Kočić”.

Monodrama

Žiri trećeg Međunarodnog festivala monodrame mladog glumca, koji se odvijao pod sloganom “Najbolje tek dolazi”, radio je u sastavu Duško Ljuština, predsjednik žirija, Vladimir Đuričić i Dževdet Tuzlić, članovi, a odgledao je šest predstava koje je odabrala selektorka festivala Ljiljana Čekić i donio jednoglasnu odluku da je najbolja predstava ovogodišnjeg festivala monodrama “Pometnje pitomca Terlesa”, Roberta Muzila, u dramatizaciji Vaska Raičevića i u režiji Zorana Rakočevića, a u izvedbi Marka Todorovića. Predstava je rađena u produkciji ATAK Podgorica.

Izvor: Glassrpske/ Danko Kuzmanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/dodijeljena-priznanja-22-teatar-festa-petar-kocic-komad-tartif-odnio-pet-nagrada/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])