Banjalučki glumci otvorili “Sterijino pozorje”

Objavljeno: 27. 5. 2018 u 09:41h

“Sterijino pozorje”, jedna od najvećih pozorišnih smotri u regionu, počelo je u Novom Sadu predstavom “Švajcarska” koju su izveli glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Predstava “Švajcarska”, rađena u režiji Milana Neškovića, nalazi se u takmičarskoj selekciji “Pozorja” i u konkurenciji je za neku od nagrada.

“Sterijino pozorje”, 63. po redu, u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu /SNP/, na sceni “Jovan Đorđević”, otvorio je reditelj i glavni i odgovorni urednik Kulturno-umjetničkog programa Radio-televizije Srbije Nebojša Bradić.

Bradić je istakao da pozorište, iako pati od brojnih slabosti, pruža mogućnost da se u njemu profitira od najfinijeg ljudskog iskustva prošlosti i najboljeg u kreativnosti današnjice.

Bradić, koji je trostruki dobitnik Sterijine nagrade, najvećeg priznanja “Pozorja”, kaže da je umjetnost pozorišta vječna, a umjetnost pozorišnih stvaralaca prolazna.

U takmičarskoj konkurenciji, osim predstave “Švajcarska”, su i predstave “Carstvo nebesko” Narodnog pozorišta i Bitef teatra iz Beograda, “Ožalošćena porodica” Teatra “Fjodor Volkov” iz Jaroslava u Rusiji, “Jami distrikt” Bitef teatra iz Tivta, te Festivala MASZK iz Segedina i “Tink Tank” studija iz Novog Sada.

Takmiče se i predstave “Kepler 452-B” Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja, “…I ostali” Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” iz Beograda, “Hajka na vuka” Šabačkog pozorišta, “Svedobro” Narodnog pozorišta iz Užice, te “Utopljena duša” Beogradskog dramskog pozorišta.

“Sterijino pozorje” trajaće do nedjelje, 3. juna, kad će biti proglašeni pobjednici i uručene Sterijine nagrade.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/banjalucki-glumci-otvorili-sterijino-pozorje/||claudebot