Banjalučka predstava otvara “Sterijino pozorje”

Objavljeno: 26. 5. 2018 u 11:29h

Predstava “Švajcarska” Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) i spisateljsko-rediteljskog dvojca Petra Mihajlovića i Milana Neškovića, večeras će otvoriti takmičarski dio 63. “Sterijinog pozorja” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Prije predstave, najprestižniji pozorišni festival na prostoru bivše Jugoslavije svojom besjedom svečano će otvoriti reditelj Nebojša Bradić, a “Sterijino pozorje”, uz “Švajcarsku”, do 3. juna ponudiće još osam takmičarskih predstava u selekciji nacionalne drame i tri u međunarodnom programu “Krugovi”.

Selektor ovogodišnjeg izdanja festivala je Boško Milin, teatrolog i profesor beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti, dok će o pobjedničkom komadu odlučivati žiri u sastavu Tanja Šljivar, dramska spisateljica i dobitnica Sterijine nagrade za tekst savremne drame, Maja Mirović, kostimografkinja, dobitnica dvije Sterijine nagrade, Novak Bilbija, glumac, takođe dobitnik dvije Sterijine nagrade, Ksenija Krnajski, rediteljka, i Branislava Ilić, dramska spisateljica.

Podsjećamo, komad “Švajcarska”, odlukom umjetničkog savjeta NP RS, u najvećoj pozorišnoj kući u Republici Srpskoj, proglašen je najboljim u sezoni 2017/2018, a u istom igraju: Željko Erkić, Slađana Zrnić, Dragoslav Medojević, Danilo Kerkez, Belinda Božičković, Goran Jokić, Željko Mitrović, Boris Šavija, Zlatan Vidović i Miljka Brđanin.

“Ovo je predstava o pet linija priče koje se sublimišu u jednu istu priču koju pričamo sami sebi, svjesno ili nesvhesno svaki dan, i ako nešto ne uradimo povodom te priče, i naša će je djeca pričati, kao što je mi pričamo na isti način kao i naši roditelji. Tu leži vaša tragička krivica, dragi mama i tata. Ostavili ste nam gori svijet nego što su ga vaši roditelji ostavili vama. Mi ne želimo da napravimo istu grešku”, rekao je o komadu “Švajcarska” reditelj Milan Nešković.

O ovoj predstavi, kao i o ostalim koje će igrati na “Sterijnom pozorju”, izjasnio se i selektor Milin.

“‘Švajcarska’, neobična svakodnevica grupe malih ljudi s velikim željama i strastima koje su i veće i manje od života, crnohumorno se odigrava pred nama, jednako zbunjenima u potrazi za rješenjem koje će biti blizu istine i pravde, kao u zemlji iz bajke, kako se doživljava ta alpska republika. Naziv predstave aludira, u očima stanovnika Balkana, na utopijsku odrednicu u kojoj je sve bolje i drugačije, lagodno, mirno i bogato”, rekao je, između ostalog, selektor ovogodišnjeg “Sterijinog pozorja” istakavši da se prilikom selekcije susretao s manje poznatim mladim pozorišnim imenima, iznenađen koliko su bili profesionalno posvećeni pisanju dramskih tekstova, što i jeste glavni adut za ovaj festival.

Izvor: Nezavisne/ Milan Rakulj

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/banjalucka-predstava-otvara-sterijino-pozorje/||claudebot