Anja Ilić: Ne manjka publike na predstavama

Objavljeno: 23. 10. 2019 u 16:09h

Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Anja Ilić trenutno je u Somboru angažovana na snimanju filma o logoru “Jasenovac” čija premijera se očekuje na proljeće sljedeće godine.

U tom filmu ona ima veoma značajnu ulogu, ali o njoj još ne može da iznosi detalje.

Ponosna je na više od 20 uloga u predstavama u toku 10 godina, koliko je već stalni član ansambla nacionalnog pozorišta Srpske.

“Pozorište je oduvijek imalo ulogu da pošalje važne životne poruke publici, koju je potrebno navesti da vidi širu sliku teatra, i da shvati da i komedije i drame imaju mističku vrijednost”, ističe Ilićeva, dobitnica nagrade matične kuće za najbolju glumicu u prethodnoj sezoni.

Ilićeva je zadovoljna što na predstavama nacionalnog teatra publike ne manjka, ali kaže da posjećenost uvijek može biti i bolja, naročito kada je riječ o dramskim ostvarenjima.

“Komedije su uvijek bile posjećenije od drama, i to želimo promijeniti i navesti publiku da dođe da pogleda i drame. Uprkos teškim tekstovima koje drame obično nose, to su komadi koji imaju jaku poruku i veliku vrijednost”, rekla je Ilićeva.

Najveće priznanje za glumca jeste nagrada od matične kuće za koju radi, zbog čega joj nagrada za najbolju glumicu u prethodnoj sezoni, koja joj je dodijeljena prošle sedmice za ulogu Anjese u predstavi “Škola za žene” i ulogu Medi u predstavi “Kako zasmijati Boga”, daje motivaciju i podstrek za budući rad i zalaganje u narednim ulogama.

“Ova nagrada je potvrda od matične kuće u kojoj radim da uloženi trud ima efekat, naročito jer su ovo uloge dio predstava koje su žanrovski potpuno različite, te zahtijevaju različit pristup i angažman, naročito što se prva igra na velikoj, a druga na maloj pozorišnoj sceni”, navodi Ilićeva.

Predstava “Kako zasmijati Boga”, kaže ona, ima savremen tekst, a lik Medi prikazan je u različitim vremenskim intervalima, te na sceni prođe 40 godina njenog života. Govoreći o predstavi “Škola za žene” prema tekstu Žan Batista Poklena Molijera, Ilićeva napominje da je lik Anjese vrlo zahtjevna uloga i veliki izazov za glumca, jer je tekst napisan u stihu.

“Vrlo je bitno na pravi način ući u lik i shvatiti šta režiser želi da postigne ulogom, tako da sam još na probama uspjela da savladam stihove i uživala sam u oblikovanju lika Anjese”, kaže Ilićeva.

Glumica navodi da joj je baš ta uloga jedna od značajnijih i da je sa lakoćom ušla u njenu suštinu jer cjelokupna predstava govori o odnosu prema ženi.

“Svi znamo koliko se žene bore i dokazuju. Kroz istoriju na razne načine pokušavaju zauzeti mjesto u društvu koje im pripada i da postignu ravnopravnost, ali smatram da ta ravnopravnost treba da bude na humanom nivou, a nikako na silu i agresivno”, ističe Ilićeva.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/anja-ilic-ne-manjka-publike-na-predstavama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])