Aleksandar Stojković Piksi, glumac Narodnog pozorišta RS: Uloga kralja Aleksandra pravi izazov

Objavljeno: 26. 12. 2019 u 16:09h

Predstava “Dučić” je političko-istorijski teatar i takvi komadi su zahtjevni za glumce. Priče te vrste treba zanimljivo predstaviti na sceni. To jesu zanimljivi podaci i istorijske činjenice koje interesuju publiku, ali glumci treba da prebace rampu.

Ovim riječima glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Aleksandar Stojković Piksi počinje priču o radu na novoj predstavi koju na Velikoj sceni nacionalnog teatra režira Jug Radivojević.

Stojković u komadu čiji je autor Spasoje Ž. Milovanović igra kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, a premijera je zakazana za 31. januar 2020. godine.

“Priča se odigrava u vrijeme ubistva kralja Aleksandra, odnosno malo prije atentata u Marseju 1934. godine. Njega su zapravo ubili oni koje je on mislio da oslobađa i došli su mu glave. Sviđa mi se kako je uloga napisana. Biće to pravi izazov, a sa tumačenjem istorijskih ličnosti uvijek postoji problem, jer ih svako zamišlja na svoj način” – kaže Stojković.

Komad osvjetljava ulogu Jovana Dučićeva u doba pripreme atentata, a slavni pjesnik je tada bio poslanik Ministarstva unutrašnjih poslova Kraljevine Jugoslavije u Rimu.

“Dučić je imao kontakte sa Musolinijem i sa stranim državnicima koji su bili umiješani u organizaciju atentata. Istražujući o kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću saznao sam da postoji samo jedan snimak gdje se čuje kako on govori. To je bilo na Bledu kada je primio poslanika tadašnje Čehoslovačke. Već sam igrao kralja Aleksandra u predstavi “Kolubarska bitka” u Pozorištu Prijedor” – priča Stojković koga je televizijska publika imala priliku da gleda u obje sezone popularne serije Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom”.

U seriji koja je napravila bum u regionu Stojković igra vlasnika kafane u kojoj se okupljaju policajci iz Jatagan male.

“Bjelogrlić je našao jako zanimljiv istorijski kontekst, ali je dao sebi umjetničku slobodu i razmaštao se. Iako ima četiri dramaturga koja pišu seriju on je čovjek koji odlično igra na više polja istovremeno. Tumači glavnu ulogu u seriji, režira gotovo svaku epizodu, ima dramatruške zahvate. Produkcija “Senki nad Balkanom” obuhvata veliki tim ljudi, napravljen je čitav filmski grad. U jednom trenutku na setu se nalazi 40 glumaca, snima se kamerama koje su posljednja riječ tehnike” – opisuje Stojković.

Primijetio je, kaže, da pojedinci imaju zamjerke na drugu sezonu. – To je samo dokaz da je urađen dobar posao. Čim navale ti sitni miševi da traže kao neke propuste znači da je sve odlično. Problem je što publika često zamjera rediteljima da predstavljaju istoriju na svoj način, što su u jednom trenutku spominjali i u vezi sa ovom serijom. Zaboravljaju da postoji dokumentarni program koji se time bavi, a da serije i filmovi mogu da budu inspirisani istorijom, ali ne moraju da vjerodostojno isprate sve činjenice – ističe Stojković koji je igrao i u dvije epizode serije “Grupa”.

“Ova serija je donijela pravo osvježenje i predstavila nova glumačka lica. Tu je sjajni Igor Beničina kao glavni muški lik koji je do sada bio gotovo nepoznat TV publici” – kazao je Stojković.

Na proljeće će se pojaviti u nastavku serije “Meso”, tačnije u projektu “Kosti”.

“Svi glumci iz Srbije pitali su me na snimanju “Senki nad Balkanom” kada će nastavak serije “Meso”, jer je taj projekat postigao ogroman uspjeh u Srbiji. Nema ništa ljepše nego kao kada gledam neku predstavu i poželim da se pridružim glumcima na sceni. To je dokaz da je predstava odlična, a tako je i sa “Mesom”. Glumci iz Srbije mi govore da žele da glume u nastavku ovog projekta” – kaže Stojković.

“Žigosani u reketu”

“Serija “Žigosani u reketu” Dragana Bjelogrlića je veoma zanimljiva. Iako sam imao manju ulogu u drugoj sezoni, bilo je sasvim dovoljno da osjetim odličnu atmosferu na snimanju i da vidim kako ovaj tim radi profesionalno” – kaže Aleksandar Stojković.

Izvor: Glassrpske/ Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/pozoriste/aleksandar-stojkovic-piksi-glumac-narodnog-pozorista-rs-uloga-kralja-aleksandra-pravi-izazov/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])