Vanredna kontrola u UKC-u RS

Objavljeno: 13. 11. 2017 u 15:09h

Fond zdravstvenog osiguranja RS uputiće vanrednu kontrolu u Univerzitetski-klinički centar RS kako bi utvrdili zbog čega je naplaćivana pratnja roditelja uz dijete za vrijeme bolničkog liječenja, iako Fond u potpunosti snosi te troškove kada je pratnja potrebna, saošteno je iz Fonda.

U saopštenju se navodi da roditelji koji sa djetetom borave u bolnici ne plaćaju ništa ukoliko ljekar preporuči pratnju, što je propisano i pravilnikom Fonda koji je na snazi niz godina i u ovom segmentu nije bilo promjena. Prema tome, bolnice su dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno od tih prava je i pravo na pratioca i to nema nikakve veze sa ugovorom kojeg bolnice potpisuju sa Fondom.

“Napominjemo da boravak kojeg Fond plaća za roditelje podrazumijeva pansion, a ne ‘stolicu’ , tako da pozivamo sve roditelje da se jave Fondu u slučaju da ne dobiju ono što Fond za njih plaća bolnici. Dakle, ne stoje konstatacije da je Fond kriv što se majkama u UKC plaćao boravak uz dijete, nego je riječ o kršenju prava osiguranika”, stoji u saopštenju.

Naime, Fond u potpunosti finansira smještaj pratioca uz dijete za vrijeme bolnickog liječenja prema Pravilniku o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja zdravstvene zaštite, i to u sljedećim slučajevima:

  • za majku kada je dojenje jedini nčcin prehrane djeteta, ili je taj način prehrane preporučen;
  • za jednog od roditelja ili staratelja djeteta koje ima teškoće u razvoju i kada se o tome posjeduje odgovarajuce rješenje nadležnog organa;
  • kada za dijete mlađe od šest godina postoje medicinske indikacije koje ukazuju da je neophodna pratnja uz dijete (jednog od roditelja ili staratelja).

Inače, pravo na smještaj uz dijete ostvaruje se na osnovu uputnice doktora  koji je dijete uputio u bolnicu, a na osnovu preporuke ljekara specijaliste.

Takođe, bolnica u kojoj se liječi dijete mlađe od 6 godina, ili dijete ometeno u razvoju, može da predloži dnevni smještaj roditelja ili drugog staratelja iako to nije navedeno na uputnici. Dnevni smještaj pratioca, bolnica može da predloži i u slučaju liječenja djeteta do 18 godina života, ukoliko je oboljelo od maligne bolesti.

U slučaju da je roditeljima koji su imali preporuku ljekara za pratnju uz dijete naplacena usluga, mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova, a Fond će nadoknaditi novac i to na teret bolnice.

FZO RS će u narednom periodu sprovesti kontrole i u drugim bolnicama, iako ova pojava nije uočena u drugim ustanovama. Takođe, pozivaju se i osigurana lica da prijave ovakave pojave, kao i sva druga kršenja prava iz zdravstvenog osiguranja, kako bi Fond mogao da pravovremeno reaguje.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!