Vanja Lakić: Ženama iznad 40 godina omogućiti pravo na besplatnu vantjelesnu oplodnju

Objavljeno: 27. 9. 2018 u 14:11h

Koliko puta ste pročitali naslove poput  ‚‚Mladim parovima omogućena još jedna besplatna vantjelesna oplodnja“ ili „Imate pravo i na treći pokušaj besplatne vantjelesne oplodnje“?


Ipak, malo je poznato da  ovo pravo nemaju žene iznad 40 godina, iako je upravo baš tom dobu žene i potrebnija vantjelesna oplodnja.

Zakon je jasan:

„FZO RS u cjelosti finansira tri postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, ženama od 41. do navršene 42 godine Fond finansira 50% troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode živo dijete  postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cjelosti refundira troškove. Ovo je definisano Pravilnikom o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu“.


Vođena ovim poznata banjalučka Advokatica Vanja Lakić je odlučila da uputi Incijativu  Ustavnom sudu Republike Srpske.

„Radiću na tome da se Izmjeni Pravilnik u dijelu kojim će se omogućiti svim ženama pravo na besplatnu vantjelesnu oplodnju u našoj državi. Povodom toga trenutno i radim na Incijativi Ustavnom sudu Republike Srpske za ocjenu Ustavnosti i zakonitosti onih članova Pravilnika kojima se žene koje ne mogu prirodno dobiti potomstvo stavljaju u ponižavajući i diskriminirajući položaj u odnosu na žene koje majčinstvo mogu ostvariti prirodnim putem. Ženama nakon 40 godine je i potrebnija vantjelesna oplodnja i država treba da subvencioniše vantjelesnu oplodnju svih žena ukoliko želi da poveća natalitet i smatram da niko nema pravo da odlučuje i nameće ženama kada će da rađaju.“


Ženama nakon 42 godine će se omogućiti besplatna vantjelesna oplodnja samo ako rodi živo dijete postupkom vantjelesne oplodnje, a što mora i dokazati.

Vanja ističe da je to više nego degutantno i sramno za jednu državu da je uopšte dozvolila da se ovakav Propis donese.

„Zamislite kako je ponižavajuće za ženu da mora dokazivati da je rodila živo dijete, a tek kako je majci koja nije rodila živo dijete ili kojoj nije uspjela vantjelesna oplodnja.“

Ugovor za pružanje ove usluge osiguranicima Fonda zaključen je sa privatnom zdravstvenom ustanovom ”Medico's” iz Banjaluke, koja je za sada jedina u RS u kojoj se može raditi vantjelesnu oplodnju. Jedna procedura podrazumijeva terapiju, dijagnostiku i sam postupak vantjelesne oplodnje, a iznosi oko 5.500 KM.

Postavlja se pitanje da li onda postoji  medicinsko objašnjenje zašto se na ovaj način žene nakon 40te godine diskriminišu?


Iz „Medico's“ klinike objašnjavaju :

„Što se tiče medicinskog objašnjenja, u svim državama postoji starosna dob do koje država snosi troškove vantjelesne oplodnje i koja je ustanovljena na osnovu medicinske statistike. Naime, poslije 35 godina reproduktivna sposobnost žene se smanjuje. Sa 42 godine, 3-4 % žena ostvaruje trudnoću po postupku.“


Vanja smatra da je to pravdanje, kao i stavljanje zakona iznad biološkog sata.

„Zakon je taj koji ne smije da pravi degradaciju i diskriminaciju žena. Ko i kad želi da rađa, ima pravo na to. To je izbor žene, kad će rađati.  Država je ta koja ne smije praviti diskriminaciju, ako ja želim da rodim u 45oj, ako moj biološki sat to dozvoljava, ja imam pravo da rađam. U tim slučajevima država je dužna da obezbjedi besplatnu vantjelesnu oplodnju, ukoliko je ona neophodna. Nije istina da druge države ne snose troškove,  u Evropi to je plaćeno. Sve žene koje žele da imaju vantjelesnu oplodnju,  država finansira, jer je cilj države povećanje nataliteta.  Upravo iz tih razloga ženama iznad 40 godina je potrebnija vantjelesna oplodnja, nego ženama do 40 godina.“

Na kraju ostaju  pitanja koliko žena zavisi od ovog Propisa, koliko se njih našlo u situaciji da im doktor saopšti da bez pokušaja vantjelesne oplodnje teško da će moći se ostvariti kao majke?

Znaju li koliko je žena koje nemaju 5.500 KM da finansiraju ovaj postupak? Znaju li koliko je žena koje  su nakon bezbroj pokušaja uspjele, da im čak ni ta tri nisu bila dovoljna?  Znate li koliko je žena koje se mole da do 40te taj postupak uspije, jer kasnije nemaju na to pravo?


Zašto se ženama zaviruje u rodni list i maternicu , te tim žene razdvajaju na podobne i nepodobne?

„Mnogo mi žena dolazi sa ovim problemima, da im pišem žalbe na rješenja kojim su odbijene za besplatnu vantjelesnu oplodnju. Naravno da se žalbe odbijaju, jer je trenutno važeći propis takav koji to omogućuje državi. Duša me zaboli kada mi dođu takve žene u kancelariju, jer su emotivno skrhane, a ja im ne mogu pomoći zbog ’’nakaradnog’’ Propisa i politike države.“

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.