Savjeti mjesnih zajednica nemaju pristup internetu

Objavljeno: 25. 6. 2019 u 17:48h

Banjaluka ima 57 mjesnih zajednica i trenutno nijedna nema pristup internetu već se svi dopisi moraju fizički nositi u Gradsku upravu. To pogotovo pravi pobleme za seoske dijelove, koji su po 20 i više kilometara udaljeni od centra.

Pored toga, jedan dio uopšte nema računare već dokumente moraju kucati na pisaćim mašinama. Osim toga, pojedine mjesne zajednice nemaju štampače tako da iako imaju računare otkucani dokumenat ostaje „zarobljen“ u njemu jer ga ne mogu odštampati. Za sada najbrža opcija za slanje dokumentata je faks, ali ga mjesne zajednice nemaju već moraju otići do najbliže mjesne kancelarije i odatle poslati dopis Gradu.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bistrica Željko Kovačević je potvrdio da svaki dokument moraju lično odnijeti na protokol Gradske uprave.

“Za te poslove je zadužen službenik koji radi u mjesnoj zajednici. On i kuca sve dopise ili izvještaje koje šaljemo gradu. Imamo računar, ali moram priznati da svaki put kada se upali strahujemo jer je zgrada Savjeta MZ oronula i instalacije su prilično loše” – kazao je Kovačević.

Dodao je da bi uvođenjem interneta sigurno bio olakšan rad, jer bi brže mogli dostaviti gradu ono što je potrebno.

I predsjednik Savjeta  mjesne zajednice Ljubačevo Radenko Vujasin je rekao da se sve dokumente nose fizički u Gradsku upravu.

“To stvarno nije lako jer u jednom pravcu imate 19 kilometara” – rekao je on.

Načelnica Odjeljenja za opštu upravu Sanja Pavlović je potvrdila da nijedan objekat u kojima rade savjeti mjesnih zajednica nema internet ali  poručuje da bi se ta situacija za većinu trebala do kraja godine promijeniti.

“Rebalansom su obezbijeđena sredstva za te namjene i već smo pokrenuli realizaciju odnosno proces uvođenja interneta u 30 objekata, jer oni zadovoljavaju tehničke uslove, imaju računare i adekvatan prostor” – kazala je ona.

Dodala je da će brzina realizacije zavisiti od brojnih faktora, a jedan od njih je i situacija na terenu.

“Sada imamo i problema što na selima nisu svugdje položeni kablovi za internet. Sada se izvode ti radovi na terenu” – kazala je Pavlovićeva.

Kada su u pitanju mjesne zajednice koje neće biti obuhvaćene prvim krugom uvođenja interneta Pavlovićeva je objasnila da u njima prvo treba riješiti druge probleme.

“Pojedini objekti su u sanaciji, a za dodatnih četiri ili pet objekata treba ići u potpunu obnovu. Kod ostalih treba nabaviti opremu, jer pojedini nemaju računare već pisaće mašine, a neke nemaju ni štampače. Tek kada te poslove završimo možemo planirati uvođenje interneta” – kazala je Pavlovićeva.

Naglasila je da je cilj ovih aktivnosti da se olakša rad savjetima mjesnih zajednica i stručnim saradnicima.

“To neće samo njima olakšati posao već i nama u Gradskoj upravi. Sada se puno vremena gubi na fizičko donošenje dokumenata u zgradu Gradske uprave, a sigurno je da bi se neki izvještaji i dopisi mogli poslati mejlom. Gradske službe će brže dobijati zahtjeve sa terena i moći će brže i reagovati” – kazala je Pavlovićeva.

U mjesnoj zajednici građani mogu zadovoljavati određene zajedničke potrebe i interese u oblastima: uređenja naselja, stanovanja, komunalnih djelatnosti, zdravstvene i socijalne zaštite, zaštite životne okoline, obrazovanja, vaspitanja, fizičke kulture, kao i u drugim oblastima, koje građani neke mjesne zajednice smatraju bitnim za svoju sredinu. U svakoj mjesnoj zajednici postoje zbor građana i Savjet mjesne zajednice.

I škola bez konekcije

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Stričići Rade Božić je rekao da je obaviješten da bi zgrada mjesne zajednice uskoro trebala dobiti priključak za internet.

“Trenutno se kopa i postavljaju kablovi, a pored mjesne zajednice istim radovima će biti obuhvaćeno i područno odjeljenje OŠ „Petar Kočić“ , tako da će konačno 70 đaka ove škole imati pristup internetu. Oni to zaslužuju” – kazao je Božić.

Izvor: Srpskainfo/ Vesna Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.