Planovi Centra za socijalni rad: Porodično savjetovalište se seli u Novu Varoš

Objavljeno: 29. 8. 2019 u 20:00h

Centar za socijalni rad planira izmjestiti Porodično savjetovalište sa trenutne lokacije u Upravi ove javne ustanove u centralnom dijelu grada, na novu lokaciju u naselju Nova Varoš.

Porodično savjetovalište funkcioniše od 2006. godine u okviru ovog Centra u Gundulićevoj  31 i sastavni je dio organizacione jedinice Odjeljenja za porodično pravnu zaštitu.

“Porodično savjetovalište bi izmještanjem sa lokacije centra i dalje bilo sastavni dio organizacije na isti način i pod istim uslovima kao i do sada, samo na drugoj lokaciji. Novi prostor za Porodično savjetovalište je planiran u Njegoševoj ulici” – ističu u Centru.

Napomenuli su da će uputiti prijedlog projekta UNDP, putem kojeg bi se trebalo obezbjediti opremanje tog prostora za rad.

Objasnili su da bi novo savjetovalište trebalo da bude smješteno u funkcionalnijem prostoru pogodnom za individualni i grupni rad.

“U okviru novog prostora stvorile bi se pretpostavke za širenje preventivnog rada sa djecom, mladima i porodicom, u okviru promocije zdravih stilova života, zdrave porodice i kvalitetnih porodičnih odnosa” –rekli su u Centru.

Naveli su da je Banjaluka prepoznata u okruženju po uslugama preventivnog rada koje nudi, a porodično savjetovalište, koje pruža besplatne usluge građanima, je centralizovano i vremenom se pokazalo da je potrebno unaprjeđenje i širenje ponude usluga za građane.

“Kada pogledamo veće gradove u okruženju, usluge porodičnog savjetovališta su organizovane u okviru zasebnih organizacionih jedinica centara za socijalni rad ili čak posebnih ustanova za rad sa porodicom i djecom. Izmještanjem usluge porodičnog savjetovališta, dobijamo prostorne kapacitete i mogućnost povećanja obima i kvalitete usluga porodičnih terapeuta za građane. U gradu postoji par privatnih ustanova koje nude usluge porodičnog savjetovanja koje su stavljene na tržište. Smatramo da javna usluga porodičnog savjetovanja, koja je besplatna za građane, takođe treba da bude jednako kvalitetna i dostupna građanima, koji nisu u prilici da plate uslugu privatnog savjetovanja” – dodaju.

Naveli su da na godišnjem nivou Porodično savjetovalište ima između 260 i 300 predmeta.

“Od početka godine, Porodično savjetovalište je zaprimilo 110 novih predmeta, gdje uglavnom radimo sa parovima. Ukoliko tom broju dodamo i grupni rad sa hraniteljima, savjetovalište je do danas radilo sa preko 220 parova i grupom od 30 hranitelja. Najčešća problematika kojom se bavimo su poremećeni partnerski odnosi, konfliktni razvodi i odnosi prije i proslije razvoda, konfliktni odnosi prije i poslije okončanja vanbračnih zajednica, povjeravanje maloljetne dece nakon prekida vanbračnih zajednica, kao i rad na unapređenju roditeljstva i grupni rad sa hraniteljima”- kažu u Centru.

Usluge Porodičnog savjetovališta besplatne

U Centru za socijalni rad su rekli da je Porodično savjetovalište posvećeno preventivnom i terapijskom radu sa članovima porodične zajednice.

“Sve usluge ovog savjetovališta za građane su besplatne. Savjetodavno-terapijski rad se odnosi na rad sa disfunkcionalnim porodicama koje obilježavaju konfliktni partnerski i roditeljski odnosi, neadekvatno vršenje roditeljskih dužnosti, rad na saniranju svih oblika porodičnog nasilja, te poboljšanju odnosa između roditelja i djece posebno u adolescentnoj krizi, te grupni rad jednom mjesečno sa hraniteljima kod kojih su zbrinuta deca bez adekvatnog roditeljskog staranja. Ovi poslovi obuhvataju i dostavljanje mišljenja MUP-u za izdavanje putnih isprava tamo gdje ne postoji saglasnost oba roditelja” –naveli su u Centru.

Izvor: Srpskainfo/ Vesna Popović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.