Pekari iz Banjaluke svakog Božića prave česnicu za djecu

Objavljeno: 6. 1. 2018 u 14:14h

Velikom božićnom česnicom, koju tradicionalno mesi za najmlađe komšije, pekar Dragan Adamović „ukrao“ je slavu domaćicama u Banjaluci.

Pravoslavni običaj kojem se posebno raduju djeca – lomljenje česnice i traženje zlatnika, u naselju Starčevica kolektivno se proslavlja već deceniju, na šta su mještani naročito ponosni.

A, ponosni su i na svoje pekare koji ukrašavaju i peku praznični hljeb za ovaj veseli događaj.

Mada pretrpani svakodnevnim poslom, Dragan Adamović i njegov kolega Saša Mitrović odvoje posebno vrijeme kako bi napravili božićnu česnicu za sve mališane u kraju, jer je za njih to velika čast.

“Česnica je teška četiri kilograma i naraste oko dvadeset cantimetara. Mi bismo mogli i voljeli da napravimo i veću česnicu, jer je zaista mnogo djece u naselju koja vole ovaj običaj, ali smo ograničeni zbog malog kapaciteta peći” – priča četrdesetogodišnji Dragan.

Zanimljivo je da je ovaj pekar u profesiju slučajno došao prije 20 godina i ostao da se bavi tim poslom.

“Završio sam za trgovca, ali ratna dešavanja dovela su me u ovu pekaru 1995. godine, i kako sam tada došao, ovdje sam ostao cijeli radni vijek i ispekao zanat. Stari majstori su mi prenijeli znanje, a ja sada učim mlade koji dođu. Na žalost ovaj posao izumire, težak je i malo ljudi hoće sa nim da se bavi” – govori Dragan.

Iako česnicu po običaju prave domaćice, Dragan i Saša vrijednim rukama savladali su tajne ukrašavanja tijesta, a pletenica i krst nezaobilazni su motive.

Pekari se nadaju da će dogodine imati mogućnosti da djecu obraduju i većom česnicom, kako bi svi koji dođu mogli da odlome komad hljeba i okušaju sreću u tražnju zlatnika.

Za praznik sa porodicom

Mada su glavni majstori za česnicu u naselju, u kući se, kažu, ipak zna ko pravi praznični hljeb.

“Božić slavim sa porodicom i kući uvijek majka mjesi česnicu, a kasnije će taj običaj preuzeti supruga” – govori Dragan.

Izvor: Blic/ Nataša Telebak

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.