Okončana istraga o zloupotrebama u Geodetskoj upravi Srpske: Optužnica protiv Deurića i Grulovića

Objavljeno: 6. 1. 2018 u 11:48h

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv visokorangiranih službenika Geodetske uprave RS Aleksandra Deurića i Dragana Grulovića, zbog zloupotrebe položaja i višemilionskog kriminala oko građevinskog zemljišta, saznaje “EuroBlic”.

Deurić kao pomoćnik direktora za osnivanje i održavanje katastra nepokretnosti Geodetske uprave RS i Grulović kao šef područne jedinice GU Banjaluka, terete se da su zloupotrebom službenog položaja oštetili Grad Banjaluku za najmanje 7 miliona KM.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodni postupak Posebnog odjeljenja Okružnog suda Banjaluka.

Osim njih uhapšeno je još dvoje službenika RUGIP i to Željka Milinović i Doris Kremenović, koje će najvjerovatnije imati status svjedoka.

Deurića i Grulovića terete za zloupotrebe službenog položaja u više predmeta koji su bili u nadležnosti Geodetske uprave RS, a među kojima se posebno izdvajaju slučajevi “Građa” i “Naš dom” u kojima je Grad Banjaluka oštećen za milionske iznose.

Prema dosadašnjoj istrazi Deurić i Grulović su u vremenskom periodu od 1. decembra 2015. do 8. februara 2016. godine u svojstvu službenih osoba u Geodetskoj upravi RS, prekoračili granice ovlašćenja u namjeri da privrednom društvu “Naš dom” pribave imovinsku korist u iznosu većem od dva miliona KM.

Grulović je tako donio i potpisao rješenje Geodetske uprave RS kojim je privrednom društvu uknjiženo pravo svojine na zemljištu u strogom centru grada, iako je znao da je to zemljište uknjiženo kao društvena svojina sa upisanim pravom upravljanja u korist Skupštine Banjaluka.

Zatim je osumnjičeni Deurić u postupku po žalbi Pravobranilaštva RS izjavljenoj na doneseno rješenje Grulovića, odbio pomenutu žalbu.

Prema rezultatima dosadašnje istrage Grulović se tereti i da je u periodu od 18. novembra 2016. do 3. januara 2017. godine u Banjaluci kao šef područne jedinice GU Banjaluka u namjeri da privrednom društvu “Građa” pribavi imovinsku korist, iskoristio službeni položaj, prekoračio granice ovlašćenja i donio rješenje kojim je privredno društvo “Građa” a.d. Banjaluka steklo pravo svojine nad kompletnom parcelom u površini od 33.000 metara kvadratnih čime je Grad Banjaluka oštećen za 5,25 miliona maraka.

Pušteni iz pritvora

Posebno odjeljenje Okružnog suda Banjaluka ukinulo je pritvor Aleksandru Deuriću i Draganu Gruloviću, pa su optuženi pušteni da se brane sa slobode. Deurić i Grulović uhapšeni su u oktobru prošle godine, a u pritvorskoj jedinici KPZ Banjaluka proveli su dva mjeseca.

Izvor: Blic/ Nikola Morača

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.