Nestaju stabla zbog još jedne pumpe u gradu

Objavljeno: 18. 7. 2019 u 20:15h

Otvaranje još jedne benzinske pumpe u Banjaluci, u naselju Lazarevo, pratiće rušenje drveća u blizini Poljoprivredne škole.

Pumpa u Ulici Knjaza Miloša je već sagrađena, a preostalo je da se uradi pristupni put koji će, po priči mještana, “presjeći” trotoar kuda svakodnevno prolaze, a “nastradaće” i stabla na toj lokaciji.

“Drveće je taman uspjelo da poraste toliko da ga neko ne može polomiti, niti vjetar iščupati, i sada će ga posjeći. Nema smisla da se na jednom mjestu sade stabla, a na drugom uništavaju, ništa se time ne postiže” – komentariše Milan koga smo zatekli u prolazu.

Zbog izgradnje pumpe s pratećim sadržajima u ovoj ulici, prema informacijama iz Gradske uprave, izmjenjen je i regulacioni plan 2016, a na osnovu čega su, kažu, urađeni urbanističko-tehnički uslovi. Pribavljeno je, dodaju, i stručno mišljenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa u kojem je konstatovano da na ovom lokalitetu nema evidentiranih prirodnih vrijednosti.

“Samim tim, planiranim uklanjanjem sadnica lišćarskog drveća se ne ugrožavaju vrijedne vrste dendrofonda” – obrazloženje je iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

Ovakav odgovor, upozoravaju iz Centra za životnu sredinu, formalno-pravno je potpuno ispravan, ali mnoga stabla su na taj način i uklonjena.

“Pod pritiskom gradnje nestalo je čak i registrovano vrijedno stablo divljeg kestena pri izgradnji objekta na lokaciji ispred bivšeg restorana “Lovac”. Podsjećam da je list ove vrste kestena i zaštitni znak grada Banjaluka, a jedno od rijetkih zaštićenih primjeraka dendroflore je nestalo pod pritiskom gradnje tik preko puta Gradske uprave” – napominje inženjer šumarstva Aleksandra Dragomirović, uz podsjećanje da je gradsko zelenilo važno jer ima funkciju filtriranja vode i vazduha, smanjenja temperature, očuvanje biodiverziteta, te povoljan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje.

“Grad zelenila”?

Grad Banjaluka, iako često nazivan “gradom zelenila”, u poslijeratnoj eri nije pokazao odnos prema gradskom zelenilu koji bi potvrdio taj naziv. Pretjerana, neplanska urbanizacija, izgradnja koja se vrši bez urbanističkog plana, naglašavaju u CZŽS, dovela je do toga da u gradu zelene površine, aleje, pojedinačna stabla nestaju pod pritiskom gradnje.

Ovaj trend betonizacije, dodaju aktivisti, uz povećan broj automobilskog saobraćaja u gradu je doveo i do lošijih mikroklimatskih uslova, pa je primjetno povećanje sušenja stabala u gradu, odnosno ukupno smanjenje kvaliteta gradskog zelenila. Rekonstrukcije starih aleja nisu bile uspješne, mjere njege stabala su takođe loše.

“Često svjedočimo preagresivnom orezivanju starih stabala – koja vrlo brzo dovode do sušenja, što potom vodi do uklanjanja jedinke, pa sadnje nove. Sve ove radnje su i materijalni trošak za grad, odnosno sve nas, te ukoliko se provode nestručno lako možemo zaključiti da se troškovi samo multipliciraju, a bez kvalitetnog rezultata. Pitanje odgovornosti za neuspjeh ovih poslova se rijetko ili gotovo nikada ne procesuira” – kaže Dragomirovićeva.

“Ono što smatramo da je potrebno što hitnije po ovom pitanju na nivou grada definisati, a da bi budućnost gradskog zelenila bila dobra je što prije imati kvalitetan urbanistički plan koji bi stihijsku gradnju sveo na minimum, katastar zelenila, pojačan inspekcijski i komunalni nadzor nad ovim segmentom, izdvojenu službu na nivou grada koja bi se bavila ovim pitanjem, sa stručnim osobljem, a povrh svega  izgraditi i osvijestiti odnos građana prema ovom važnom segmentu kvaliteta života u gradu” – zaključila je Aleksandra Dragomirović.

Pozitivni primjeri

Iz Centra za životnu sredinu napominju da postoje i pozitivni primjeri u gradu, kao nove aleje sa sjeverne strane tvrđave Kastel i sadnja s maturantima.

“Takođe, postoje i mnoge građanske inicijative za ozelenjavanje grada – trenutno i mi ispred CZZS učestvujemo u prijedlogu jedne. Važna je i činjenica da je grad u prethodnom periodu imenovao i gradskog pejzažnog arhitektu, te se nadamo da će to doprinjeti poboljšanju trenutnog stanja” – poručuje Dragomirovićeva.

Radovi

Pumpu u blizini Poljoprivredne škole otvara sarajevska kompanija “Hifa-petrol”. Građevinska dozvola za izgradnju objekta benzinske stanice izdata im je u julu prošle godine, a za izgradnju nedostajuće javne infrastrukture ovog juna. Nakon dostavljenog pozitivnog izvještaja o tehničkom pregledu objekta i nedostajuće infrastrukture, rekli su iz Grada, steći će se uslovi za izdavanje upotrebne dozvole.

“Saobraćajni pristup pumpi urađen je u skladu sa smernicama Javnih puteva RS, na način da su definisane javne kolske, pešačke i zelene površine tako da se njihova nivelacija uskladi sa okolnim prostorom, te da znacima vertikalne i horizontalne signalizacije omogući bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, kao i na svim ostalim pumpama u RS” – precizirali su iz Odjeljenja za prostorno uređenje.

U kompaniji su nam kratko rekli da trenutno nisu u prilici da odgovore na naša pitanja.

Izvor: Srpskainfo/ Nataša Telebak /Foto: Siniša Pašalić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

1 komentar

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Komentari na clanak: Nestaju stabla zbog još jedne pumpe u gradu

 1. Stojanka

  Kako je moguće dobiti građevinsku dozvolu za izgradnju objekta koja ne uključuje pristupni put!!! Zar to nije preduslov da se dobije građevinska dozvola (UT uslovi)? Šta bi bilo da nisu dobili dozvolu za izgradnju nedostajuće infrastrukture? Da li bi mogli da tuže one koji su im izdali građevinsku dozvolu?

  Prikaži/sakrij komentare

  Prijavi komentar

  Spam
  Reklama
  Vrijeđanje

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.