Mali vodič za polaganje vozačkog ispita: Kako do dozvole u 7 koraka

Objavljeno: 6. 12. 2017 u 13:02h

Ne posjedujete vozačku dozvolu, a to vam je jedna od novogodišnjih želja? Donosimo vam vodič koji će vam pokazati  smjernice  dolaska do ovog “rozog dokumenta”, bez kojeg je danas što dobijanje zaposlenja, što i život uopšteno – znatno komplikovaniji.

Nekada se usitinu do vozačke dozvole dolazilo znatno brže i lakše nego danas, ali ni sada to ne mora biti previše mukotrpan proces, ako odaberete dobru auto-školu i znate unaprijed šta vas čeka, te  se za to kvalitetno pripremite.

Korak 1. Odabir auto-škole

Odaberite auto-školu, koja pruža fleksibilne mogućnosti  termina obuke, kako bi se mogli uklopiti u nove obaveze, a ne zanemariti one koje već imate. Naravno, u ovom slučaju provjerite cijene obuke, jer se za isti broj časova, kako teoretske, tako i  praktične, one znaju razlikovati.

Korak 2. Ljekarsko uvjerenje

Ne iziskuje mnogo truda, osim odlaska na detaljan pregled, ali mu cijena itekako varira, pa se kreće već od 36 KM, pa sve do vrtoglavih 80 KM, za potpuno isti “papir”. Kada ste dobili uvjerenje da ste sposobni za vožnju (nemojte da ostari- ne smije biti starije od 12 mjeseci) , sa ličnom kartom možete se zaputiti u auto-školu i započeti put do vozačke dozvole. Cijena obuke varira čak i do iznosa od nekoliko stotina KM, stoga- dobro se raspitajte.

Korak 3. Teoretska obuka

Vremena kada su se kupovale knjige o saobraćajnim propisima i podvlačile slike flomasterom su iza nas, pa se tako teoretska obuka poznavanja saobraćajnih propisa i ponašanja na cesti uopšte,  danas sprovodi informatički, uz pomoć aplikacija i simulacija onoga što kandidata uistinu čeka na ispitu. Obuka traje 28 časova, a izlazak na ispit košta  55 KM.

Auto škola “Val” – Online testovi

Korak 4. Prva pomoć

Kada  uradite potrebnu prijavu u auto-školi, možete otpočeti sa obukom iz oblasti pružanja prve pomoći u slučaju saobraćajne nezgode. Časove prve pomoći pohađaćete u prostorijama Crvenog Krsta, a obuka će vas koštati 82 KM. Kada “odslušate” časove i prođete praktičnu obuku, možete izaći na ispit, za koji treba izdvojiti 15 KM. Tada ste spremni za teoretsku obuku u auto-školi.

Položili ste i ovaj ispit? Vrijeme je za cestu!

Korak 5. Praktična obuka (vožnja)

Da biste stekli uslov da položite “vožnju”  i dođete na korak do vozačke dozvole, zakonski morate “odvesti” 35 časova. To ćete činiti uz svog sertifikovanog instruktora, koji će vas polako uvoditi u čari i teškoće upravljanja automobilom. Imajte u vidu da se vožnja ne uči preko noći, već se polagano “slaže” i svakim danom sve više ovladavate ovom tehnikom. Tako da se ne pokolebate u samom startu, ako vam upravljanje autom ide malo lošije od prijatelja ili prijateljice. Na kraju, ako nakon tih 35 časova, imate osjećaj da niste spremni, dodatni časovi sasvim sigurno će vam pomoći da do izlaska na ispit, savladate tehnike, koje su vam pravile teškoće. Međutim, dodatni časovi značiće i nove troškove, ali ne obavezno u svakoj auto-školi.

Korak 6. Polaganje  “vožnje”

Vi i vaš instruktor mislite da ste spremni za polaganje? U terminu koji vam zakažu, čekaće vas automobil, cesta, gradska gužva i komisija, koja će kada nakon vožnje parkirate automobil da vam kaže da li se vidite ponovo, ili možete da se zaputite po vašu vozačku dozvolu. Ukoliko ste napravili neku grešku, moraćete na ispit ponovo, ali ne mali broj kandidata, vozačku dozvolu dobije već poslije prvog ispita. Izlazak na ovaj ispit koštaće vas  120 KM.

Korak 7. Dobijanje vozačke dozvole

Bićete veoma srećni kada položite vozački ispit, a tada vas čeka odlazak sa potvrdom u lokalne kancelarije za izdavanje ličnih dokumenata, fotografisanje i uplata takse od  65 KM ??

Izgleda li komplikovano? Početniku sigurno da, ali nije toliko strašno. Međutim, za naše uslove nije jeftino i zato treba pažljivo birati sve ono već nabrojano u tekstu, kako bi prošli najpovoljnije, i “umjesto čekanja na crveno, zakačili zeleni talas”.

U posljednje vrijeme mnogo se priča i o najavljenom poskupljenju procesa dolaska do vozačke dozvole od početka naredne godine. I mada Savjet ministara još nije usvojio takve promjene,  Ministrastvo saobraćaja BiH u procesu je izrade novog pravilnika o osposobljavanju kandidata za vozače, što bi moglo rezultovati porastom cijene dolaska do vozačke dozvole.

U razgovoru sa auto-školom ”Val”  iz Banjaluke, kažu da su spremili poseban novogodišnji poklon za sve novoupisane vozače i to popust od 10 odsto, pa tako obuka neće koštati 550 KM, kao do sada, već 495 KM, što je lijepa ušteda.

“Odlučili smo da svim našim kandidatima koji upišu obuku od danas, pa do 15. januara, odobrimo ovaj poseban popust, koji će zasigurno značiti u njihovom kućnom budžetu tokom praznika. Pored toga, omogućeno je i plaćanje na rate”, poručuju iz auto-škole Val.

U ovoj auto-školi, imaju još jednu prednost, jer, kako kažu, kada instruktor procijeni da kandidat još nije spreman za izlazak na polaganje vožnje, a odvezao je 35 časova, za njega imaju još jedno iznenađenje:

Tada organizujemo dodatnih pet do deset časova vožnje, zavisno od potrebe,  kojima počastimo našeg polaznika.

Za više informacija pozovite 065/003-000

Banjaluka.com

Broj pregleda: 8466

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.