Bez pasoša u novoj godini?

Objavljeno: 15. 11. 2017 u 13:45h

Tender za nabavku pasoških knjižica. Peti po redu. Nova žalba. Razmatranje. Žalba odbijena. Novi rok za predaju dokumentacije. I tako, u krug. Tenderi i žalbe se nižu, građani čekaju, a nadležni nas uvjeravaju da nema razloga za brigu. Dokle?

Šta građani žele?

Nerijetko čujemo kako treba da imamo razumjevanja za trajanje zakonskih procedura. Da li neko od nadležnih ima razumjevanja za potrebe građana? Nezavisno do toga da li je sezona godišnjih odmora ili ne, građani žele da slobodno putuju van granica BiH.

Iako BiH ima pasoš koji se po bezbjednosnim standardima svrstava u najsigurnije na svijetu, mnogi građani bi već na proljeće ponovo mogli biti uskraćeni za ovaj dokument.

Šta je do sad urađeno da bi građani dobili pasoše?

Ugovor o nabavci pasoških knjižica sa sadašnjim dobavljačem ističe u martu 2018. godine. Agencija za identifkacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) gotovo dvije godine pokušava da sprovede tender za četvorogodišnju nabavku pasoških knjižica.

Četvrti tender, raspisan početkom juna, propao je nakon žalbi francuske kompanije “Gemalto” i firme “Osterreichische Staatsdruckerei” iz Austrije. Kancelarija za razmatranje žalbi Bosne i Hercegovine početkom novembra odbila je najnoviju žalbu, ovaj put od strane rumunske kompanije “Primatehnic Service SRL”. Odbijena žalba odnosila se na tendersku dokumentaciju u okviru tendera koji je raspisan u avgustu 2017. godine. Poslije toga, peti tender za nabavku pasoških knjižica je nastavljen.

Da li nas očekuje nova agonija oko izdavanja pasoša?

Novi rok za predaju dokumenatcije je 23. novembar 2017. godine. Uz uslov da ovaj postupak prođe bez novih žalbi, kada možemo očekivati da novi dobavljač bude izabran? Postavlja se i pitanje da li novi dobavljač može da obezbijedi kontinuitet u snabdjevanju pasoških knjižica kako ne bi došlo do zastoja u izdavanju pasoša?

Mogući odgovor se krije u specifičnosti tehnologije za proizvodnju pasoša. Iz pouzdanih izvora saznajemo da je za pokretanje proizvodnje potrebno najmanje 6 mjeseci. To znači da bi novi dobavljač pasoške knjižice mogao dostavljati najranije od juna 2018. godine. Šta to znači? Nova agonija građana BiH?

Mart – jun. Da li su to tri nova mjeseca bez pasoša za građane BiH? Da li postoji način da se pomenuta situacija izbjegne? Postoji li mogućnost da se građanima ne uskraćuje pravo na putne isprave? Da li aktuelni dobavljač, banjalučka kompanija “Muehlbauer” može da nastavi sa dostavljanjem pasoških knjižica do osposobljavanja proizvodnje novog dobavljača?

Da li će se u martu 2017. godine ponoviti situacija iz 2016. godine? Tada je zbog nemogućnosti sprovođenja tendera u predviđenom roku ugovor sa aktuelnim dobavljačem produžen. Produženjem ugovora sa kompanijom Muehlbauer spriječena je agonija građana. Da li je to rješenje koje se nameće i ovaj put? Ili je u ovom slučaju realnije očekivati izmjenu Zakona o javnim nabavkama?

Odgovore smo potražili od IDDEEA-e, gdje nas uvjeravaju da nema razloga za brigu.

“Na zahtjev ponuđača, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, rok za predaju dokumentacije je produžen za 8 dana. Prema novom roku, 23.11.2017. u 12h završava se prijem dokumentacije ponuđača. U 13h istog dana otvaraju se ponude i najkasnije u roku od 3 dana biće imenovan novi dobavljač pasoških knjižica. Ukoliko iz bilo kojih razloga dođe do novih odstupanja od predviđenog vremenskog roka, IDDEEA će pronaći način da u okviru odrednica Zakona o javnom nabavkama pronađe rješenje kako kontinuitet u isporuci pasoša ne bi bio narušen“, poručio je šef kabineta direktora, gospodin Goran Rakić.

Da li će novi cirkus oko javnih nabavki pasoških knjižica opet preko leđa građana? Ostaje da vidimo…

Banjaluka.com

Broj pregleda: 10380

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!