Banjaluka pod smogom: Fotografije koje bukvalno ostavljaju bez daha (Foto)

Objavljeno: 6. 12. 2017 u 18:23h

Iako se nadležni za mjerenje kvaliteta vazduha još nisu oglasili upozorenjem da je stanje u gradu kritično, subjektivni osjećaj Banjalučana dovoljno govori.

Sezona loženja je uveliko počela, a s njom su se pojavili i veliki sivi oblaci dima nad glavama. Građani su se na dim žalili i Gradskoj upravi i gradonačelniku, govoreći da ne mogu otvoriti prozore u stanu zbog smoga, a često im se i opran veš, koji se suši napolju, usmrdi.

Subjektivnom osjećaju građana da nešto zaista nije u redu posvedočile su i fotografije našeg fotoreportera, koje pokazuju kako se Banjaluka “guši” u dimu.

Ove fotografije možda potvrđuju ranije medijske natpise o tome da je BiH po količini smoga gora i od Pekinga iz “gorih dana”.

Mjerenja

Mjerenje koncentracija zagađujućih materija u vazduhu u životnoj sredini se obavljaju na tri lokacije: Centar, Paprikovac – Elektroprenos RJ „Banjaluka 3“ i naselje Borik – „Vodovod“.

Tegle sa čistim vazduhom

Prije dvije godine godine ispred sarajevske katedrale organizovan je neobičan performans kojim je ukazano na hroničnu problematiku zagađenja vazduha.

Tamo su članovi “Regional Education and Information Centre”, nevladine organizacije koja se bavi kvalitetom vazduha i energetskom efikasnošću, dijelili na ulici tegle sa čistim vazduhom sa planina.

Ovom tezgom željeli su, kako kažu, da stimulišu građane na odlazak na okolne planine, kada god je to moguće.

Izvor: Blic/T. Vukomanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.