Island iz krize izvukla serija Igra prestola

Objavljeno: 23. 7. 2016 u 13:51h

Island se od teške ekonomske krize oporavio i zahvaljujući rastu turizma kojem je doprinijela serija Igra prestola.

Island, koji je pre osam godina bio najteže pogođen globalnom finansijskom krizom, ostvario je nevjerovatan zaokret, uz neočekivani rast bruto domaćeg proizvoda od 4,2 odsto u prva tri mjeseca ove godine.

Takav oporavak ekonomije se pripisuje značajnom rastu turizma, koji od početka ove decenije beleži stabilan rast, a trenutno je veći izvor prihoda od izvoza ribe i aluminijuma.

Broj turista na Islandu bi ove godine mogao nadmašiti prošlogodišnji rekord od 1,3 miliona posjetilaca, prema zvaničnim junskim podacima islandske statističke službe.

Stranci su “nagrnuli” na Island dijelom zbog popularnosti epske televizijske serije “Igra prestola” (Game of Thrones), pošto su neke od epizoda te serije snimane u toj zemlji, zbog čega su u ponudi lokalnih turističkih agencija trenutno ture obilaska tih lokacija.

Podaci o potrošnji potvrđuju da je ekonomija Islanda u zamajcu, pošto su u dosadašnjem toku godine turisti potrošili 26 milijardi kruna (212 miliona dolara) po osnovu kreditnih i debitnih kartica.

“Turizam bi, takođe, mogao profitirati od neočekivanog uspeha islandske fudbalske ekipe”, izjavio je Marino Melsted iz statitičke kancelarije Islanda za njujoršku agenciju “Blumberg”.

Islanđani su kupili 27.000 karata za nedavno održano Evropsko fudbalsko prvenstvo, što znači da je deset odsto populacije boravilo u Francuskoj u znak podršske nacionalnom timu.

Island je, poslije bankarske krize iz 2008. godine, prekinuo pregovore sa EU o članstvu, nacionalizovao tri vodeće banke i bankrotirao po osnovu kredita u iznosu od 85 milijardi dolara.

Vlada je tada uvela zabranu na kretanje kapitala u inostranstvo i devalvirala je nacionalnu valutu, nakon čega je tržište nekretnina palo za 90 odsto, stopa nezaposlenosti je skočila na deset odsto, a inflacija na 18 odsto.

U to vrijeme, Rejkjavik je od Međunarodnog monetarnog fonda dobio finansijsku pomoć u iznosu od 2,1 milijarde dolara, kao i zajam od 2,5 milijardi dolara od drugih nordijskih zemalja.

Islandska vlada je potom preduzela snažne akcije koje su značajno poboljšale stanje nacionalne ekonomije, zahvaljujući čemu je vratila BDP na nivo od pre krize.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.