Sada se o bavljenju tenisom u RS razmišlja na drugi način

Objavljeno: 12. 3. 2012 u 15:32h

Mitja Tanjga, teniski trener sa bogatim internacionalnim iskustvom, sve svoje kapacitete stavio je u službi razvoja tenisa u Republici Srpskoj. Nakon trenerskih poslova u Hrvatskoj i Srbiji, dvije godine proveo je radeći u Teniskoj akademiji “Sančes-Kasal” u Barseloni, a trenutno obavlja funkciju podpredsjednika Stručnog odbora Teniskog saveza Republike Srpske.

Mitja Tanjga

Mitja Tanjga

U posljednjih godinu dana Teniski savez Republike Srpske u potpunosti je obnovio svoj rad. U procesu reorganizacije, od samog početka učestvovali ste i Vi. Do kakvih je promjena došlo?

– Dogodile su se mnoge pozitivne promjene, a ono što je najvažnije za ponovno organizovanje TSRS je vjetar zajedništva i povjerenja koji ponovo “puše u TSRS”. Angažovanjem našeg sekretara Saše Trivića, za jedan sto sjeli su svi koji misle dobro i žele svojim radom i iskustvom da doprinesu da tenis dobije mjesto kakvo zaslužuje. Gdje god da sam radio na prostoru bivše Jugoslavije, tenis, savezi, klubovi, treneri i roditelji imali su iste probleme. Mnogo sujete, različitih lobija i na kraju samo je tenis bio na gubitku. Sada je situacija drugačija, svi relaksiranije razmišljaju o bavljenju ovim sportom  u RS.

Šta biste izdvojili kao najvažnije aktivnosti ove organizacije?

– Puno je važnih momenata koji su se desili prošle godine od osnivanja, ali ako treba da se izdvoji jedan, to je razgraničenje nadležnosti u radu organa Saveza. Naime, Upravni odbor i Stručni odbor,  svako se bavi svojim poslom, UO vodi politiku saveza, dok je SO zadužen za stručni rad sa trenerima, igračima, sudijama, roditeljima i kontaktima sa stručnim odborima na nivou sa drugim SO u okruženju.

Koliko je važno da svaki od upravnih organa bavi “svojim poslom”?

– Naizgled, to nije problem već se podrazumijeva, ali vjerujete mi na riječ da nije tako. Gdje god da sam radio na prostoru bivše Jugoslavije ovo je bio jedan od glavnih kamena spoticanja u radu saveza, jer uglavnom hoće svi da šefuju, a kod nas je sad slučaj da su svi shvatili svoj doprinos kao dio mozaika koji se zove Tensiki savez Republike Srpske.

Osim uspostavljanja organizacionih principa, šta je još urađeno na planu razvoja tenisa u Republici Srpskoj?

– Uradili smo mnogo posla na razvoju tenisa. Organizovanje turnira u kalendaru TSRS, pokretanje ekipnih takmičenja, kao i podrška ligi veterana, organizovanje kampa na Jahorini i u Prijedoru, organizovanje trenerske konfernecije, organizovanje trenerskog, sudijskog i roditeljskog udruženja pri TSRS, potpisivanje sporazuma o saradnji sa TS Srbije i priprema istog sa TS Crne Gore, usvajanje i rad na stalnom poboljšavanju pravilnika koji uređuje odnose unutar Saveza, organizovanje završne svečanosti TSRS i pokretanje veb sajta.

U narednom periodu jedan od prioriteta u radu biće organizovanje takmičenja u RS.

– U ovom domenu nas čeka puno posla. U prošloj godini glavni problem nije bio kako organizovati takmičenje, jer to naši klubovi i sudije rade decenijima, već kako naplatiti obaveze od strane igrača i klubova koji se takmiče. Za ovu godinu smo postavili cilj da uložimo trud da ljudima objasnimo zašto je važno da plaćaju svoje obaveze prema savezu i da na pozitivan način pokušamo povećati naplatu. Prioritet ostaje organizovanje i održavanje svih turnira koji su u kalendaru takmičenja, organizovanje ekipnih i veteranskih takmičenja kao i rad reprezentativnih selekcija.

Stručni rad u TSRS nije ograničen samo na trenere nego i na sudije i roditelje?

– Ove godine se nadamo da ćemo trenersku konferenciju pretvoriti u Tensiku konferenciju RS, gdje ćemo imati tri vida predavanja, i to trenerski, sudijski i roditeljski sa organizovanjem popratnih radionica koje će se baviti španovanjem i izborom reketa, izgradnjom i uređenjem terena, povredama u sportu i sportskom psihologijom. Uporedo sa organizovanjem konferencije, održaće će se seminar na kojima će treneri i sudije morati prisustvovati ukoliko žele biti licencirani u skladu sa Pravilnikom o licenciranju.

U 2011. godini potpisan je sporazum o saradnji sa TS Srbije. Šta za tenis u RS znači ova saradnja i da li će ona biti nastavljena i proširena u narednom periodu?

– Pokušaćemo približiti našu saradnju prvenstveno sa TS Srbije, a onda i sa ostalim savezima bilo na nacionalnom ili regionalnom nivou. TS Srbije ostaje prioritet zbog bliskih veza i potpisanih međudržavnih ugovora, kao i zbog velike popularnosti tenisa u Srbiji i zbog velikog broja igrača, trenera i sudija koji se bave ovim sportom.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!