Slučaj “Ivanović”: Policajci priznali, nema pritvora?

Objavljeno: 13. 2. 2018 u 20:43h

Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici potvrdio je da su pripadnici Policije Kosova Dragiša Marković i Žarko Jovanović počinili krivična djela manipulisanja dokazima u slučaju ubistva lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića, što su i priznali.

Oni su tokom vikenda uhapšeni zbog sumnje, ali je sud odbio zahtjev tužilaštva za određivanja pritvora.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je sumnjalo da su osumnjičeni izvršili krivično djelo manipulisanje dokaza, a za Jovanovića, pored toga, i krivično djelo neovlaštenog vlasništva, kontrole ili posjedovanje oružja, pronađeno tokom pretresa njegove kuće.

Sudija postupka Lidija Vučurović odbila je zahtjev tužilaštva za određivanje pritvora smatrajući ga neosnovanim. Tužilaštvo je najavilo žalbu do kraja radnog dana Apelacionom sudu u Prištini.

Na osnovu rješenja suda u koje je Radio Slobodna Evropa imao uvid, osnovano se sumnja da je Jovanović izvršio dva krivična djela, prepravljanje dokaza i neovlašteno vlasništvo oružja, a koje se potvrđuju na osnovu dokaza koje je tužilaštvo prikupilo, kao i iz same izjave koju je osumnjičeni dao policiji i na ročištu.

U toj izjavi on detaljno opisuje događaj i radnje koje mu se stavljaju na teret, a koje se poklapaju sa snimcima video-nadzora ispred kancelarije ubijenog Ivanovića.

Jovanović je na sjednici izjavio da je svjestan djela koje je počinio, da to nije učinio namjerno već iz neznanja i nedovoljne obučenosti za rad u istražnoj jedinici policije, kao i da se iskreno kaje zbog učinjenih propusta.

Što se tiče oduzimanja vatrenog oružja od Jovanovića, sud je potvrdio i osnovanost sumnje da je izvršio i drugo djelo kojim ga terete.

“Svi ovi dokazi potvrđuju osnovanu sumnju da je osumnjičeni Jovanović Žarko izvršio krivična djela za koja se okrivljuje, a koja je bila dovoljna za pokretanje istrage od strane tužilaštva, a što prihvata ovaj sud” – piše u rješenju.

Sud je takođe iz istih spisa predmeta, foto-dokumentacije i video zapisa, kao i iz dijela same izjave osumnjičenog utvrdio radnje koje je kritičnom prilikom osumnjičeni Dragiša Marković na licu mjesta preduzeo, odnosno propustio da preduzme u cilju obezbjeđivanja lica mjesta i tragova na istom od drugih lica.

“Iz njegovih radnji se utvrđuje da je dodirivao predmete-tragove, nije preduzeo mjere obezbjeđenja lica mjesta i uklanjanja drugihih lica sa istog što predstavlja propuste koji su doveli do narušavanja lica mjesta a koja potvrđuje osnovanost sumnje da je izvršio krivično djelo prepravljanje dokaza” – navodi se u rješenju.

Kako se dodaje u rješenju, sud je ocijenio razloge za određivanje pritvora na osnovu tačaka Zakona o krivičnom postupku koje govore o mogućem uticaju osumnjičenog na svjedoke ili manipulaciju dokaza, te našao da ovaj razlog ne stoji.

“Tužilaštvo ni u zahtjevu, a ni na javnoj ročištu nije navelo o kojim se konkretno dokazima govori i za koje postoji opasnost da bi ih osumnjičeni boravkom na slobodi sakrili. Iz spisa predmeta se zaključuje da je tužilaštvo do sada prikupilo sve materijalne dokaze sa lica mjesta, izjave svjedoka, foto-dokumentaciju za krivičnu istragu koju vodi po predmetu ubistva Olivera Ivanovića, pa sud ne nalazi koje to još dokaze treba pribaviti, a na čije pribavljanje okrivljeni mogu uticati ili ih sakriti ili uništiti” – navodi se u rješenju.

Sud je takođe odbio prijedlog tužioca za određivanje pritvora zbog mogućnosti da oni ponove krivično djelo.

Ivanović je ubijen ispred kancelarije svoje stranke u sjevernom delu Kosovske Mitrovici 16. januara.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!