U školama u RS najspornija zapošljavanja

Objavljeno: 25. 9. 2019 u 09:24h

Najčešći propusti koje su prosvjetni inspektori konstatovali u osnovnim i srednjim školama odnose se na proceduru za popunu upražnjenih radnih mjesta, kao i na formiranje i rad stručnih organa škole i organa upravljanja i rukovođenja, potvrdili su “Nezavisnim” u Inspektoratu Republike Srpske.

“Kada su u pitanju kontrole nad primjenom Zakona o visokom obrazovanju na visokoškolskim ustanovama, između ostalog su utvrđene nepravilnosti koje se odnose na sprovođenje postupka i ispunjenost uslova za izbor nastavnika i saradnika, ispunjenost uslova za izbor akademskog osoblja u naučno-nastavna zvanja, kao i ažurno vođenje propisanih evidencija”, kazali su u Inspektoratu RS.

Dodali su da su se, kada je u pitanju predškolsko vaspitanje i obrazovanje, propusti najčešće odnosili na ažurno vođenje evidencije i dokumentacije, kao i na blagovremeno vršenje ljekarskih pregleda radnika.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola dobojske regije, istakao je da se kandidati na konkurs obično žale pokušavajući da dođu do posla.

“S obzirom na to da već izvjestan broj godina postoji pravilnik, vrlo mali broj konkursa se poništava, ali i svi radnici na neki način pokušavaju da obore konkurs negdje iz objektivnih, negdje iz subjektivnih razloga”, naveo je Vasiljević.

Kako dodaje, pravilnik je ostavio jedan dio subjektivnosti koji se odnosi na intervju, a koji nosi maksimum tri, a minimum jedan bod, tako da je to prostor gdje poslodavac preko svoje komisije procjenjuje neke nijanse kod kandidata.

 “Sve ostalo je objektivnog karaktera, tako da taj prostor postoji i vjerovatno je to ono zbog čega kandidati postavljaju prigovore, ali postoji i onaj dio koji se odnosi na testiranje što je, po mom mišljenju, malo i viška”, smatra Vasiljević.

Kako kaže, testiranje bi trebalo da se odnosi na sam pedagoški rad, a ne na struku za koju kandidati imaju validne diplome, ali i tu je, ističe, poslodavcu ostavljen prostor da vrši odabir, što predstavlja osnov za nezadovoljstva kandidata.

Iz Univerziteta u Banjaluci naveli su da je Prosvjetna inspekcija tokom septembra obavila vanrednu inspekciju na svim članicama Univerziteta.

“Tokom te kontrole nije utvrđena nijedna ozbiljna nepravilnost ili nezakonitost, osim u jednom predmetu gdje se radilo samo o ispunjenosti zakonskog roka za okončanje postupka izbora nastavnika u akademsko zvanje i to za nastavnika koji je već ranije angažovan na Univerzitetu u Banjaluci”, kazali su u Univerzitetu.

Dodali su da je Univerzitet u posljednje dvije godine izvršio niz izmjena i dopuna nekoliko internih akata te usvojio nove akte, a sve u cilju unapređenja akademskih standarda za izbor nastavnika i saradnika u akademska zvanja, kao i striktnog poštovanja Zakona o visokom obrazovanju.

Kako su naglasili u Inspektoratu, Republička prosvjetna inspekcija je za sedam mjeseci ove godine izvršila 598 kontrola, od čega je 119 bilo sa određenim propustima.

“U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti izrečeno je 113 upravnih mjera, kojima je naloženo preduzimanje potrebnih radnji, dok je zbog počinjenih prekršaja izdato 12 prekršajnih naloga u vrijednosti od 19.000 KM”, istakli su u Inspektoratu.

Izvor: Nezavisne / Autor: Bojana Živanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.