BiH

Protestni izlet na izvore rijeke Sane u nedjelju

Objavljeno: 22. 4. 2015 u 21:38h

Povodom međunarodnog Dana planete Zemlje koji se obilježava 22. aprila već 25 godina širom svijeta, Koalicija za Sanu organizuje već petu godinu protestni izlet na izvore Sane koji će se održati 26.4.2015. godine u nedelju. Cilj obilježavanja tog dana je da se skrene pažnja o ekološkim problemima.

Kako bi se na Dan planete Zemlje trebalo upućivati na zaštitu životne sredine, tako Koalicija ovim izletom upućuje da se izvori Sane trebaju očuvati uprkos započetoj izgradnji MHE „Medna“ koja prijeti da ugrozi jedno od najljepših prirodnih nasljeđa naše zemlje.

Koalicija za zaštitu Sane koju čine 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Opštinom Ribnik već šest godina pokušava da spriječe ovaj zločin protiv prirode i građana Republike Srpske. Trenutno, Koalicija za zaštitu Sane sa opštinom Ribnik na sudu u Banjaluci ima pet tužbi protiv izgradnje navedene MHE koje čekaju presudu. Opština Ribnik je na decembarskoj sjednici Skupštine jednoglasno donijela odluku da se protivi izgradnji hidrocentrala na Sani.

Da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke (BiH/RS) pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana (Slovenija) vlasništva KI-KELAG INTERNATIONAL GmbH (Austrija), pokušava da izgradi malu hidroelektranu  “Medna” na samim izvorima rijeke Sane. Izgradnju je započeo uprkos činjenici da je Prostornim planom Republike Srpske predviđeno da gornji tok rijeke Sane bude proglašen parkom prirode, a izvori Sane da budu pod strogim režimom zaštite zbog prirodnih i ambijentalnih vrijednosti. Vlada RS je usvojila Uredbu o klasifikaciji voda i kategorizaciji vodotoka, kojom je Sana svrstana u prvu kategoriju u RS.

Korist koju će eventualno ostvariti Republika Srpska ukoliko se izgradi MHE Medna na rijeci Sani, nije ni približna šteti koja će se prouzrokovati. Prema Odluci o visini garantovanih otkupnih cijena i premija za električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora ili efikasnoj kongeneraciji, tržišna cijena u garantovanoj otkupunoj cijeni čini 62%, a premija čini 38%. Koncesionar plaća Republici Srpskoj koncesionu naknadu 7%, a Republika Srpska plaća investitoru samo kroz premiju 5,5 puta više nego što je koncesiona naknada, što bi u domaćoj valuti značilo da za petnaest godina, koliko se investitoru garantuje subvencija, Koncesionar plaća Republici Srpskoj oko 3.000.000 KM, a od Republike Srpske, odnosno njenih građana, po osnovu subvencije (razlike garantovane i tržišne cijene) će dobiti oko 15.500.000 KM. Pored toga što će uništiti rijeku Sanu na njenom najčistijem dijelu investitoru ćemo morati platiti 12.500.000 KM.

“Javni interes je mnogo više od dodjeljivanja prirodnih bogatstva i popunjavanja budžetskih praznina, a to svakako ne bi trebalo biti uništavanjem jedinstvenog prirodnog blaga koji bi kroz neke druge strane privrede, kao što je turizam, mogao donijeti mnogo više i uz neophodni profit, očuvati prirodno nasljeđe naše zemlje” rekao je Boro Marić, Greenways, Banjaluka.

Koalicija za zaštitu Sane je 2012. godine pokrenula inicijativu za zaštitu izvorišta i gornjeg toka rijeke Sane, u skladu sa Prostorim planom RS, prema nadležnom ministarstvu. Nakon toga je Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa izradio stručnu osnovu, te se očekuje da će u toku ove godine biti proglašen Park prirode.

“Izgradnja malih hidroelektrana predstavlja ogroman biznis, u kom svi mi kao građani učestvujemo plaćanjem mjesečnih računa i odvajanjem sredstava za subvencije. Korist od takvih projekata ima isključivo investitor, a neupitno je koliko velik uticaj one prave na životnu sredinu i stanovništvo. Još uvijek ne vidimo spremnost Vlade da se odupre pritisku pojedinaca i da stane na stranu svojih građana” izjavila je Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu, Banjaluka.

U slučaju hidroelektrane Medna je već sada jasno da od najavljenih radnih mjesta za lokalno stanovništvo neće biti ništa. Štaviše, to isto stanovništvo već sada ima probleme sa pitkom vodom i sa urušavanjem objekata zbog bušenja tunela. Ne smijemo dozvoliti da Sanu unište kao što su uništili Ugar!

Nije kasno da se sačuva Sana, a ovaj protestni izlet će pokazati koliki broj ljudi uviđa značaj i stvarne vrijednosti ovog područja.

Ovim putem pozivamo sve zainteresovane medije da nam se pridruže na protestnom izletu na izvore rijeke Sane.

Prevoz je organizovan iz Prijedora i Banjaluke te se zainteresovani mogu javiti:

Iva Miljević: iva.miljevic@czzs.org, 065/859085 (za Banjaluku)

Goran Krivić: gorankrivic@gmail.com, 065/690-972 (za Prijedor)

Plan izleta:

Polazak organizovanim prevozom iz Banjaluke (stara autobuska stanica) i Prijedor (ispred gradskog stadiona) je 26.04.2015. godine u 8.00 časova,

Oko 10.00 časova je planira kraća pauza u Baraćima i okupljanje učesnika,

Oko 10.30 pokret prema izvorima,

Okupljanje učesnika na izvorima u 12.00 časova,

Od 12.00-15.00 časova, planiran je obilazak izvora, fotografisanje, druženje i ostale slobodne aktivnosti,

Oko 15.00 časova polazak prema Vizitor centru u Gornjoj Peckoj gdje će biti poslužen ručak za učesnike izleta.

Povratak u ranim večernjim časovima.

 Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.