Pljušte kazne zbog odsustva magistra farmacije u apotekama

Objavljeno: 8. 10. 2019 u 18:39h

Republička zdravstvena inspekcija i inspekcija rada proteklog vikenda sprovele su zajednički koordinisanu akciju kontrole apoteka na području Čelinca, Kotor Varoša i Banjaluke od 23 kontrolisana objekta u čak njih 16 utvrđene su nepravilnosti.

U Inspektoratu RS su istakli da su se utvrđene nepravilnosti najčešće odnosile na odsustvo magistra farmacije za vrijeme rada apoteke, te neuredno vođenje šihtarica, zbog čega su apotekama izrečene kazne u iznosu od 24.000 KM, te rješenjima naloženo otklanjanje nepravilnosti.

“Magistar farmacije je odgovorno lice za promet lijekova u apoteci i važno je da građani znaju da lijekove koji se izdaju na recept, može izdati samo magistar farmacije koji je stručan da pacijentima pruža informacije o lijekovima i njihovoj pravilnoj primjeni” – istakli su u Inspektoratu.

Dodaju da građani mogu da prepoznaju odgovorno lice magistra farmacije na osnovu identifikacione kartice koju su zaposleni dužni da nose na radnoj uniformi.

“Prisustvo magistra farmacije je obavezno tokom cijelog radnog vremena apoteke, te pozivamo građane da ukoliko uoče da lijekove na recept izdaju farmaceutski tehničari, o tome obavijeste republičku zdravstvenu inspekciju” – istakli su u Inspektoratu.

Naglasili su da cilj inspekcije nije kažnjavanje, već dosljedno sprovođenje zakona i uvođenje poslovanja privrednih subjekata u zakonske okvire.

“Međutim, u slučajevima u kojima propusti predstavljaju opasnost po život i zdravlje građana, inspektori će preduzimati sve raspoložive mjere i neće tolerisati kršenje zakona i mogućnost narušavanja zdravlja građana” – ističu u Inspektoratu.

S obzirom na veliki broj apoteka u Republici Srpskoj i značaj njihovog rada za javno zdravlje stanovništva, zdravstvena inspekcija nastoji svojim radom obuhvatiti što veći broj subjekata.

Za devet mjeseci ove godine izvršeno je 420 kontrola apoteka, od čega su u 150 slučajeva utvrđene nepravilnosti. Radi otklanjanja propusta apotekama su izrečene 144 upravne mjere i izrečene kazne veće od 118.000 KM.

Najčešći propusti koje su inspektori rada konstatovali u apotekama odnose se na neažurno vođenje evidencija o dnevnoj prisutnosti radnika, poštivanje radnog vremena, raspored rada radnika za naredni mjesec, definisanje razloga zaključivanja ugovora o radu na određeno vrijeme.

U oblasti zdravstvene inspekcije najčešći propusti su odsustvo magistra ili farmaceutskog tehničara za vrijeme rada apoteke, neredovno obavljanje sanitarnih pregleda, nenošenje identifikacione kartice, nepridržavanje određenog radnog vremena, neredovno dostavljanje izvještaja o prometu lijekova Institutu za javno zdravstvo.

Rad inspektora organizovan je u popodnevnim smjenama, radnim danima, ali privredni subjekti kontrole mogu očekivati i u dane vikenda.

Sinhronizovanim djelovanjem različitih inspekcijskih sektora, u okviru jedne posjete inspektora vrši se multisektorska kontrola, a sve s ciljem minimalnog opterećenja redovnih aktivnosti poslodavaca.

U skladu sa novim Zakonom o inspekcijama koji je trenutno u proceduri, posebna pažnja je usmjerena na koordinaciju rada kako republičkih, tako i opštinskih i republičkih inspektora, s namjerom da se izbjegne preklapanje inspekcijskih kontrola.

Sinhronizovane kontrole

Inspektorat RS usmjerio je aktivnosti na sinergetsko djelovanje različitih inspekcijskih sektora, čije prednosti se ogledaju u pojačanom preventivnom nadzoru, boljoj iskorišćenosti resursa, efikasnijem radu i sveobuhvatnom pristupu.

U narednom periodu planirane su sinhronizovane kontrole zdravstvenih ustanova, specijalizovanih prodavnica, vrtića, domova za smještaj starih lica, objekata za promet hemikalija i drugih.

Rad republičkih inspektora u predstojećim akcijama organizovaće se i po principu “rotiranja”. Naime, kako poslodavci ne bi prepoznali inspektore, na teren se upućuju inspektori iz drugih gradova, što se u prethodnim kontrolama pokazalo kao vrlo efikasno.

Izvor: Glassrpske/ Anita Janković-Rečević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.