BiH

Medicinski otpad veliki problem Federacije

Objavljeno: 1. 3. 2015 u 11:20h

Zdravstvene ustanove u Federaciji BiH godišnje proizvodu 5.100 tona otpada sličnog komunalnom, 300 tona medicinskog otpada koji nije opasan i 230 tona opasnog medicinskog otpada, podaci su federalnog Ministarstva životne sredine.

Prema podacima iz Federalnog plana upravljanja otpadom, prosječna proizvodnja otpada iz zdravstvenih ustanova u FBiH kreće se u rasponu od 2,41 do 3,26 kilograma po krevetu na dan, od čega se infektivnog otpada proizvede od 0,19 do 0,88 kilograma po krevetu na dan.

Problematika medicinskog otpada pravno je riješena Pravilnikom o upravljanju medicinskim otpadom, ali iako je ostvaren značajan napredak, kako kažu iz resornog ministarstva, planovi upravljanja medicinskim otpadom često su samo formalni, te se ne realizuju na propisani način, piše “Večernji list”.

Od 2011. odobreno je 130 planova upravljanja medicinskim otpadom zdravstvenih ustanova preko nadležnog Ministarstva za životnu sredinu Federacije.

Postoji velik broj ustanova koje nisu ispunile ovu zakonsku obavezu, najvećim dijelom jer nisu informisane, pa to učine samo nakon inspekcijske kontrole, kažu u federalnom Ministarstvu.

“I ustanove koje su pripremile plan upravljanja medicinskim otpadom često pokazuju slabo poznavanje oblasti upravljanja otpadom, te bi trebalo raditi na edukaciji zdravstvenih radnika u ovoj oblasti”, kaže savjetnik u Ministarstvu Dragan Šulović.

Prema Pravilniku o odlaganju farmaceutskog otpada, zdravstvene ustanove moraju obezbijediti da se lijekovi nabavljaju ugovorom koji dopušta vraćanje lijekova kojim je istekao rok upotrebe, proizvođaču ili dostavljaču.

Osim toga, zdravstvene ustanove treba da preuzimaju stare lijekove i sličan farmaceutski otpad nezavisno od porijekla, te vode evidenciju definisanu zakonom.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.