Masovno se odriču bh. državljanstva

Objavljeno: 23. 12. 2017 u 14:16h

Zbog restriktivnih zakonskih odredbi o dvojnom državljanstvu u Kraljevini Norveškoj veliki broj bosanskohercegovačkih građana u toj zemlji traži ispis iz državljanstva BiH kako bi ostvarili pravo na državljanstvo Norveške.

Ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević ističe da svakodnevno dobija zahtjeve za ispis iz bh. državljanstva.

“Najradije ih ne bih potpisao, ali po službenoj dužnosti, moram. Naime, norveški zakon o državljanstvu iz 2005. godine kao uslov za sticanje norveškog državljanstva propisuje da se osoba koja traži državljanstvo mora odreći ranijeg državljanstva”, rekao je ambasador Makarević za agencije.

On, međutim, ukazuje i na činjenicu da isti zakon, ipak, dopušta mogućnost dvojnog državljanstva ukoliko postoje „posebno jaki razlozi“.

“Ima više razloga koji daju mogućnost da se odobri dvojno državljanstvo, ali nisu svi relevantni za građane Bosne i Hercegovine. Državljanima BiH su relevantna dva, a jedan od njih je ako odricanje od svog matičnog državljanstva košta vise od četiri posto prihoda podnositelja zahtjeva. Ovaj razlog je dosta aktuelan studentima i drugima koji imaju mala primanja”, pojašnjava Makarević.

“Drugi mogući razlog za odobravanje dvojnog državljanstva je taj ukoliko odricanje od matičnog državljanstva osobu dovodi u situaciju da gubi nekretnine, naslijeđe i prava. Ovo je dosta aktuelan razlog većini građana Bosne i Hercegovine u Norveškoj, jer imaju neke nekretnine ili naslijeđe u BiH na koje će izgubit prava ako se odreknu državljanstva BiH, jer naši zakoni su restriktivni kada je u pitanju pravo stranaca da posjeduju nekretnine na teritoriju BiH”, ističe Makarević.

Osoba koja traži norveško državljanstvo mora se pozvati na razlog za koji smatra da joj daje mogućnost da zadrži svoje matično državljanstvo kroz molbu norveškom ministarstvu vanjskih poslova (UDI).

“U molbi mora biti navedeno na koji se razlog osoba poziva i zbog čega je to važeće za tu osobu. Drugim riječima, svaka molba biti napisana posebno za tu osobu. Da bi se povećala šansa za usvajanje poželjno je da se uz molbu prilože dokumenti iz Bosne i Hercegovine koji potvrđuju navode iz molbe”, pojašnjava ambasador Nedim Makarević.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.