Raskrinkani najčešći mitovi o gojaznosti

Objavljeno: 19. 10. 2016

Porodični ljekari Tami i Endži Čeng pišu da ova vjerovanja, ne samo da obeshrabruju ljude, već šire dezinformacije koje mogu da vas spriječe u dostizanju željene težine. Medicinski naučni žurnal identifikovao je najčešće mitove o gojaznosti iz popularnih medija i stručne literature. Autori su definisali mitove kao opšteprihvaćena vjerovanja, koja nisu naučno podržana. Da li nas ovi mitovi možda sprečavaju da se efikasno borimo protiv gojaznosti?

Mit 1

Male promjene u vašoj ishrani ili vježbanju vode velikim, dugoročnim promjenama u težini. Ova tvrdnja nije tačna. To ne znači da mali, zdravi izbori koje pravite nisu važni. To znači da te male promjene jednostavno nisu dovoljne za dostizanje željene težine.

Mit 2

Postavljanje velikih, nedostižnih ciljeva kad pokušavate da izgubite na težini samo vodi frustraciji. Tami i Andži, koje se prvenstveno bave pomaganjem pacijentima sa gojaznošću, uvijek podstiču pacijente da postavljaju sebi željene ciljeve, ma koliko oni zvučali nestvarno. Ne postoji dokaz da postavljanje nedostižnih ciljeva u uspostavljanju željene težine vodi frustraciji. Ako ništa, može samo da vodi ka boljim rezultatima.

Mit 3

Brzo mršavljenje ne vodi vitkoj figuri kao postepeno gubljenje kilograma. Studije jesu pokazale da je gubljenje velikog broja kilograma na početku (ako ste super motivisani) povezano sa manjom težinom, na duge staze. Samo još uvijek nije dokazano da je “sporo i strpljivo” bolje.

Mit 4

Jedan seksualni odnos sagorijeva isto kalorija kao i šetnja od skoro 2 kilometara. Prosječan seksualni odnos (6 minuta), prosječan muškarac u 30-im sagori samo 20 kalorija. To je samo 14 kalorija više od onih koje izgubimo sjedeći i gledajući TV.

Doktorke Tami i Endži Čeng sprovele su malo istraživanje na svojim pacijentima, kako bi utvrdili koliko njih vjeruje u mitove. Od 300 pacijenata, prosječnih godina 37, većina je vjerovala i pridržavala se navedenih mitova, nezavisno od njihovih godina, obrazovanja, pola.

Ona navode da ljudi generalno ne slušaju savjete ljekara kada je gubljenje težine u pitanju, nego više vjeruju onome što pročitaju na internetu, ili onome što im kažu prijatelji i porodica, što često dovodi do neuspješnih željenih rezultata.

Izvor: Nezavisne

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Novinarska praksa

Međunarodno priznati IT kursevi