Zadah iz usta kazuje da li bolujemo od pesinluka, ciroze jetre, dijabetesa, bubrežne bolesti…

Objavljeno: 21. 10. 2017 u 15:09h

Dijabetes miriše na aceton, ciroza na vlažnu zemlju, pacijenti s hroničnom bubrežnom slabošću se osjete na miris amonijaka, a neuredna higijena usta i zuba imaju poseban – odvratan zadah.

Neprijatan zadah ili halitoza zna da bude velika neprijatnost, a istraživanja pokazuju da skoro svaka druga osoba ima ovaj problem. Halitoza je simptom raznih stanja i bolesti i pacijenti je obično primjećuju, a nekada im na to skreće pažnju okolina. Intenzitet neprijatnog zadaha zavisi od doba dana, starosti pacijenta, ishrane, kao i od nekih fizioloških stanja kao što je menstrualni ciklus kod žena.

Zadah je najizraženiji ujutru nakon buđenja. Preko noći smanjeno je lučenje pljuvačke i tada se razvijaju bakterije. Tokom dana lučimo veću količinu pljuvačke, pa je samim tim i dah prijatniji.

I kandidijaza jezika može biti uzrok vrlo neprijatnog zadaha. Ova tegoba je na trećem mjestu razloga posjeta stomatologu, odmah iza karijesa zuba i parodontopatije.

Porijeklo halitoze najčešće je iz usta, često s površine jezika, od upaljenih desni i parodontalnih džepova. Razlog lošeg zadaha može biti loša higijena međuzubnog prostora, kao i prostora koji su nepristupačni za čišćenje. Neprijatan zadah ipak je najčešće posljedica loše oralne higijene.

Upala sinusa, banalna prehlada ili angina takođe mogu biti uzroci tog problema. Uzimanje lijekova za depresiju i za visok pritisak, loša hidratacija, neki patološki procesi u organizmu, takođe mogu biti okidači.

Sve bolesti disajnog sistema utiču na dah jer je nos povezan s usnom šupljinom. Riječ je, prije svega, o oboljenjima respiratornog, digestivnog, urogenitalnog i endokrinog sistema.

Neprijatan zadah je karakterističan za pacijente sa cirozom jetre i ima miris vlažne zemlje.

Kod pacijenata s hroničnom bubrežnom slabošću i kod bubrežnih bolesnika s uremijom osjeća se miris amonijaka.

Dijabetičarima dah ima miris acetona.

Kiseo zadah javlja se kod visoke temperature, čestih proliva, povraćanja, pa samim tim i dehidratacije organizma.

Zbog raspadanja krvnog koaguluma neprijatan zadah se javlja i nakon vađenja zuba ili drugih oralnohirurških intervencija.

Vrlo neprijatan zadah imaju i osobe s aftama i drugim virusnim infekcijama usta.

Kariozni i polomljeni zubi, zaostali korjenovi i parodontalni džepovi odlična su mjesta za zadržavanje hrane koja se s vremenom raspada, što stvara vrlo neugodan miris.

Izvor: Aura.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zadah-iz-usta-kazuje-da-li-bolujemo-od-pesinluka-ciroze-jetre-dijabetesa-bubrezne-bolesti/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot