Ako uzimate previše ovog vitamina vaše zdravlje može biti ugroženo

Objavljeno: 19. 10. 2017 u 19:44h

Vitamin D poznat je i kao “vitamin Sunca”, jer ga naše tijelo proizvodi tokom izlaganja kože Sunčevim zracima. Izostanak takve mogućnosti u zimskim mjesecima navodi mnoge ljude na unos njegovog vještačkog oblika kako bi svom tijelu obezbjedili dovoljnu količinu tog vitamina.

Ipak, uzimanje dodatne količine vitamina D ne samo da nije nužno dobra ideja, već može da bude i opasno, upozoravaju stručnjaci.

Iako nivo vitamina D zimi opada, suplemente bi trebalo uzimati samo ukoliko ste prethodno konsultovali vašeg ljekara u vezi sa tim, saopštila je njemačka farmaceutska grupa Apothekerkammer Niedersachsen.

Ona upozorava da previše vitamina D može da izazove prekomjernu žeđ, povećanu potrebu za mokrenjem, mučninu i slabost.

Neki od prirodnih izvora vitamina D su masna riba, žumance, crveno meso, džigerica i mliječni proizvodi.

Osim ishrane bogate namirnicama koje sadrže visoku količinu vitamina D, ova farmaceutska grupa savjetuje i šetnju tokom sunčanih zimskih dana.

Pošto tijelo skladišti vitamin D u jetri i u masnom tkivu, zimi može da zadrži dovoljnu količinu vitamina D oslanjajući se na te zalihe.

Nedostatak vitamina D utiče na slabljenje kostiju i može da prouzrokuje osteoporozu.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ako-uzimate-previse-ovog-vitamina-vase-zdravlje-moze-biti-ugrozeno/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot