Defibrilatori uskoro na javnim mjestima u RS?

Objavljeno: 16. 10. 2017 u 10:52h

Na javnim mjestima u RS uskoro bi mogli biti postavljeni defibrilatori koji bi u slučaju iznenadnog srčanog zastoja građanima mogli spasiti život.

Naime, riječ je o uređajima koji pomoću elektrošoka pružaju prvu pomoć prilikom srčanog udara, a bili bi postavljeni na trgovima i frekventnim mjestima sa softverom na srpskom jeziku, koji izdaje uputstva kako se postupa u slučaju prestanka rada srca.

Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa RS, čija je i uža specijalizacija elektrofiziologija, rekao je da u RS ne postoji ovakav aparat.

On kaže da postoji inicijativa Udruženja kardiologa RS i Službe intenzivne medicine UKC RS da se na mjestima gdje je velika frekvencija ljudi postave defibrilatori.

“Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo inicijativu, s obzirom na to da ima opravdanja za tim, očekujem da bi trebalo biti vrlo brzo realizovano. Nije finansijski zahtjevan projekat, jer u poređenju sa konačnim efektom, odnosno spasavanjem jednog ljudskog života, takav aparat bi se već otplatio”, rekao je Unčanin.

Istakao je da je defibrilator jedini lijek u određenim kliničkim stanjima, kada se desi srčani zastoj.

“Kroz niz postupaka i koraka koji vode osobu koja bi koristila automatski aparat, krajnje je pojednostavljena primjena i na kraju da li će se izvršiti defibrilacija odluku donosi sam aparat. Čim se aparat dodirne, on počne sa instrukcijama šta treba uraditi, u suštini treba nalijepiti samo naljepnice na grudi pacijenta”, rekao je Unčanin.

Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti RS, kaže da se iznenadne smrti dešavaju na ulicama, te da nije uvijek uzrok poremećaj ritma srca, ali je on najčešći razlog.

“Pokrenuli smo inicijativu, ali se to mora sistemski riješiti preko nadležnih ministarstava, pa onda prema lokalnim zajednicama”, rekao je Vulić.

Draško Brezičanin, načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Prijedor, kaže da bi postavljanjem defibrilatora na javnim mjestima imali napredniji nivo reanimacije, gdje bi reanimaciju prije nego što Hitna dođe građani već mogli započeti.

“Automatske defibrilatore na frekventnim mjestima mogli bi koristiti svi građani, jer oni imaju uputstva i jednostavni su za upotrebu. Kada se dvije elektrode spoje na pacijenta, aparat sve ostalo radi i završi sam”, rekao je Brezičanin.

Naglasio je da je to praksa na Zapadu, kao i u pojedinim gradovima u Srbiji.

Da bi postavljanje defibrilatora na javnim mjestima bilo od velikog značaja srčanim bolesnicima, smatra i Dragica M., srčani bolesnik iz Banjaluke, koja nam je rekla da je najbitnije da se pravovremeno reaguje u tim slučajevima.

U Službi za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS rekli su da je ovo ministarstvo upoznato sa praksom u drugim zemljama sa postavljanjem i upotrebom eksternih defibrilatora i u narednom periodu će se razmotriti i analizirati mogućnost uvođenja ovih medicinskih aparata na javnim mjestima, poput aerodroma, stadiona i sportskih dvorana.

“Realizacija ove inicijative zahtijevala bi izmjene ili dopune važećih propisa, baziranih na detaljnim analizama i studijama, kao i jasno propisanim načinima realizacije procedure obrade takvih zahtjeva upućenih od strane lokalnih zajednica, ustanova i preduzeća”, rekli su u Ministarstvu.

Kardiologija perjanica zdravstvenog sistema RS

U prioritetu rada Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS je adekvatno zbrinjavanje pacijenata sa kardiovaskularnim smetnjama u zdravstvenim ustanovama, te se mnogo radilo na ulaganju i opremanju prostorija sa savremenom opremom, ali i na edukaciji i osnaživanju domaćeg kadra.

U Ministarstvu su istakli da je kardiologija kod nas razvijena grana medicine i jedna je od perjanica zdravstvenog sistema RS po broju i uspješnosti izvedenih procedura, kao i stručnosti kadra u oblasti interventne kardiologije, a može se uporediti sa najuspješnijim klinkama tog tipa.

Izvor: Nezavisne / Autor: Goran Lajić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/defibrilatori-uskoro-na-javnim-mjestima-u-rs/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot