Mjesec borbe protiv karcinoma dojke: Bolest pogađa i starije i mlađe

Objavljeno: 12. 10. 2017 u 11:04h

Najstarija osoba kod koje je otkriven karcinom dojke imala je 92 godine, a doktori upozoravaju da pošteđene nisu ni mlade žene, pa čak ni muškarci.

Podsjećaju iz banjalučkog Saveza žena oboljelih od raka dojke „Iskra“, povodom „ružičastog oktobra“ – mjeseca borbe protiv ove bolesti i još jednom upozoravaju pripadnice nježnijeg pola na važnost preventivnih pregleda.

U Srpskoj od karcinoma dojke u prosjeku oboli 500 žena godišnje, bolest najčešće pogađa žene između 50. i 70. godina, ali iskustva banjalučkih doktora pokazuju da sa ovim zdravstvenim problemom dolaze i žene mlađe životne dobi od 30. do 40. godina.

“Primjećujemo i da se žene sada javljaju u ranijoj fazi bolesti, kada je rezultat liječenja veći, što znači da su edukovane da prepoznaju bolest i da rade samopreglede”, istakla je predsjednica „Iskre“ Azra Ikalović, dodajući da se naročito trude da za žene u udaljenijim naseljima obezbijede besplatan mamografski pregled, koji je značajan za rano otkrivanje promjena na dojci.

Naglasila je i da banjalučki Univerzitetski klinički centar raspolaže sa najsavremenijom dijagnostikom, kao rijetko koji grad u bivšoj Jugoslaviji, te da su članice udruženja naročito ponosne na postojanje Centra za dojku, od 2009. godine, koji je ženama „kao druga kuća“.

I iz Centra za dojku Univerzitetskog kliničkog centra RS pozvali su žene do 40 godina da rade ultrazvučne preglede dojki, a od pete decenije života i mamografiju.

Načelnik Aleksandar Guzijan naglasio je da kod žena koje nemaju nikakve simptome ne znači da je sve u redu, zbog čega je potrebno da obavljaju i redovne radiološke preglede, a kada već primjete promjene, da se jave specijalisti. Prema podacima ovog Centra, od ukupnog broja operisanih žena oko sedam odsto pacijentkinja mlađe su od 40 godina.

Gubitak dojke zbog karcinoma posebno je stresan za svaku ženu, te je pored podrške porodice i zajednice, važno naglasiti i da se u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, uspješno obavljaju operacije rekonstrukcije dojke nakon odstranjenja, koje su besplatne za pacijentkinje.

Skrining program neophodan

Načelnica Klinike za onkologiju na UKC RS Zdenka Gojković naglasila je da je u Srpskoj neophodan nacionalni skrinig program ne samo za karcinom dojke, već i za karcinom grlića materice i debelo crijevo, pa iako iziskuje mnogo novca, istakla je da se u periodu od pet do sedam godina u potpunosti isplati.

“U posljednjih pet godina imamo stalni porast oboljelih od karcinoma dojke”, rekla je Gojkovićeva, dodajući da na 100 oboljelih žena ima i jedan muškarac.

Izvor: blic.rs / Autor: N.T.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/mjesec-borbe-protiv-karcinoma-dojke-bolest-pogada-i-starije-i-mlade/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])