Kesten za zdravlje

Objavljeno: 12. 10. 2017 u 11:58h

Sezona kestena je otvorena! Naizgled, kesten ne ostavlja utisak namirnice koja ima velike zdravstvene prednosti. Ovaj jesenski šumski plod poboljšava zdravlje probavnog trakta, jača kosti, pogoduje dijabetičarima, štiti zdravlje kardiovaskularnog sistema, jača imuni sistem, snižava krvni pritisak sprečava hronične bolesti.

Kesteni su jestivi orašasti plodovi koji rastu na stablu. Iako postoji mnogo različitih vrsta kestena, većina ih posjeduje slične kvalitete i prehrambene koristi.

Najpopularniji način pripreme kestena je suvo pečenje, a za njima ne zaostaju ni kandirani, kuvani, pire od kestena ni kestenovo brašno.

Kesteni sadrže visok udio dijetalnih vlakana, minerala, dobrih masti, vitamina, hranjivih tvari, antioksidativnih spojeva i drugih važnih sastojaka koji čine zdravu prehranu.

Mnogi nisu svjesni da vlakna iz namirnica mogu imati značajnu ulogu u regulaciji, prevenciji i liječenju dijabetesa. Hrana bogata dijetalnim vlaknima smatra se niskog glikemijskog indeksa što znači da nivo šećera u krvi ne raste.

Visoka koncentracija vitamina C i drugih antioksidativnih spojeva čini kestene idealnom namirnicom za jačanje imuniteta.

Bakar i magnezij su izuzetno važni za razvoj i zdravlje kostiju. Uz ove minerale možete spriječiti ili usporiti mnoge poremećaje povezane sa starenjem, poput osteoporoze.

Kesteni su snažni saveznici u svakoj gastrointestinalnoj borbi. Dijetna vlakna stimulišu rad crijeva, sprečavaju upale i smanjuju nelagodu. Dijetalna vlakna takođe mogu pomoći kod apsorpcije hranjivih tvari.

Kesteni su bogati i vitaminom B koji potiče neurološki razvoj i funkciju mozga. Kalij koji se nalazi u kestenima može povećati protok krvi u mozak i potaknuti zdravlje nervnog sistema, čime se povećavaju koncentracija i pamćenje.

Kronične bolesti svih vrsta uzrokovane su otpuštanjem slobodnih radikala. To može uzrokovati mutiranje zdravih stanica što rezultira rakom, oksidativnim stresom i brojnim kroničnim oboljenjima.

Kalijum, koji se nalazi u kestenima, kontroliše kretanje vode unutar tijela. Takođe povećava protok krvi i oslobađa napetost stisnutih krvnih žila što rezultira smanjenjem krvnog pritiska. Ovo je odlična prevencija srčanog i moždanog udara.

Dobre masti iz kestena pomažu uravnotežiti holesterol, smanjuju upalne procese u tijelu, smanjuju rizik od ateroskleroze i krvnih ugrušaka. To smanjuje rizik od moždanog udara, srčanog udara i koronarnih bolesti srca.

Izvor: atma.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kesten-za-zdravlje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot