Muškarci, posjećujte saunu, postoji dobar razlog za to

Objavljeno: 3. 10. 2017 u 17:12h

Odlazak u saunu ima nekoliko beneficija za zdravlje. Osim što izbacujete toksine iz tijela i oslobađa od stresa, stručnjaci tvrde da smanjuje i pritisak i rizik od srčanih oboljenja.

Kako se navodi u istraživanju Univerziteta Eastern Finland, sobe ispunjene parom pomažu u širenju krvnih sudova zbog čega dolazi do oslobađanja stresa i smanjenja pritiska koji je jedan od glavnih uzročnika srčanih oboljenja koje opet dovode do smrti.

Od hipertnezije, odnosno visokog pritiska, pati oko 75 miliona ljudi širom svijeta. Do 22. godine oko 15,5 odsto muškaraca ima dijagnostifikovanu hipertenziju.

U ovoj studiji učestvovao je 1.621 muškarac srednjih godina. Svi su imali pritisak ispod 140/90 što se smatra znakom hipertenzije. Podijeljeni su u tri grupe: oni koji su išli u saunu jednom nedjeljno, grupa koja je išla 2-3 puta nedjeljno i grupa koja je išla četiri puta nedjeljno.

Kod muškaraca koji su išli u saunu 2-3 puta nedjeljno smanjen je rizik od hipertenzije za 24 odsto, dok kod onih koji su išli četiri puta nedjeljno taj rizik je smanjen za 46 odsto.

Stručnjaci su rekli da se tokom boravka u sauni temperatura tijela poveća za dva stepena što uzrokuje vazodilataciju krvnih sudova, tj. širenje. Redovni boravak u sauni poboljšava i funkciju unutarnjeg sloja krvnih sudova koje što pozitivno utiče na pritisak.

Pritisak se smanjuje tokom boravka u sauni i zbog opšte relaksacije tijela i uma.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/muskarci-posjecujte-saunu-postoji-dobar-razlog-za-to/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot