Maslinovo ulje i mršavljenje: Najveća zabluda zbog koje kilogrami ne idu dolje

Objavljeno: 23. 9. 2017 u 16:05h

Maslinovo ulje je vrlo zdravo i uvijek je dobrodošlo u prehrani, a njegov glavni sastojak je mononezasićena oleinska kiselina koja ga čini najzdravijom masnoćom. Ipak, i kod konzumacije maslinova ulja treba biti oprezan, naročito ako želimo smršati.

Maslinovo ulje mnogima je izbor kada žele smršati te njime zamjenjuju druga ulja smatrajući da sadrži manje kalorija. Međutim,  kardiolog doc. dr sc. Alen Ružić, dr med. koji je u roku od pet godina smršavio 98 kilograma otkriva kako je vjerovanje da je maslinovo ulje dobro za mršavljenje jedna od najvećih zabluda o prehrani.

“Kod konzumacije maslinova ulja treba biti oprezan, naročito ako želimo smršati. Maslinovo ulje je izvrsna namirnica, najbolja masnoća koju poznajemo, ali kao i druge masnoće vrlo kalorična. Minimalna dnevna količina masnoća je 10 grama (2 kašike) što daje 90 kalorija. Svako ko želi smršaviti trebao bi se držati ovog pravila, a salate nikako uljiti, govori dr Ružić.

Dakle, maslinovo ulje ne smije se koristiti pretjerano, ali dobra je vijest da za razliku od biljnog ulja ili masti, ima nizak nivo holesterola (loših masnoća). Isto tako, maslinovo ulje je snažan antioksidans visoke hranjive vrijednosti na kojem će vam tijelo biti zahvalno. Važno je samo koristiti ga umjereno.

Izvor: Zadovoljna.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/maslinovo-ulje-i-mrsavljenje-najveca-zabluda-zbog-koje-kilogrami-ne-idu-dolje/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])