UV lampe za gel nose i određene rizike po zdravlje vaše kože

Objavljeno: 18. 9. 2017 u 19:02h

Koja je prva stvar koju uradite kada odete na plažu? Nanesete kremu za sunčanje, zar ne? Naravno, to je ono što svi rade jer se boje jakih UV sunčevih zraka.

Dakle, i prije nego što ljeti zakoračimo na sunce, obavezno se preventivno namažemo kremom koja u sebi sadrži određen faktor i na taj način nas štiti. Međutim, u posljednje vrijeme, mimo ljeta, sve češće se priča o tome kako UV lampe, koje koriste mnogi kozmetički saloni, nisu dobre za našu kožu. Lampe u kojima nam se steže gel lak na noktima izgledaju bezopasno, zar ne? Međutim, izgleda da sa sobom nose određeni zdravstveni rizik.

Doktor Kris Adigun sa njujorškog medicinskog univerziteta tvrdi da korištenje UV lampi, pa čak i na rukama, koži šteti isto kao i solarijum, koji danas mnogi koriste.

On kaže da postoji i razlog za to. Naravno da zraci ne mogu da spale kožu kao UV zraci, ali prodirući u kožu mogu da oštete DNK i kolagen. To dalje može dovesti do prijevremenog starenja, te povećava rizik od raka kože.

Studija iz 2009. godine pokazala je kako su dvije žene imale veoma neprijatna iskustva. Dobile su tumore kože na rukama zbog pretjeranog izlaganja UV lampama. Prema istraživanju objavljenom u JAMA Dermatologiji, nijedna od njih u ranijoj porodičnoj istoriji nije imala tumor kože. Ako ste zabrinuti zbog izloženosti UV zracima ili zdravlja svoje kože, najbolje je da preventivno prvo razgovarate sa dermatologom koji u tom svijetu ima više iskustva.

Izvor: Ljepotaizdravlje

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/uv-lampe-za-gel-nose-i-odredene-rizike-po-zdravlje-vase-koze/||claudebot