Režim života prilagoditi vrućinama

Objavljeno: 3. 8. 2017 u 14:04h

Unos što više tečnosti u organizam, redovna i lagana ishrana te izbjegavanje teških poslova i boravka na suncu od deset do 18 časova glavni su savjeti ljekara u danima kada RS ključa pod izuzetno visokim temperaturama.

Iako je ljeto u punom jeku i ekstremi koje pokazuje živa na termometru nisu iznenađenje, ljekari ipak bilježe povećan broj pacijenata koji im se javljaju zbog poteškoća čiji su uzrok vrućine.

Kako ne bi završili u ambulanti, jer će se temperature i narednih dana kretati oko 40 stepeni Celzijusa, ljekari stanovnicima savjetuju da izbjegavaju sve što može da im predstavlja napor. Preporučljiva je i veća konzumacija svježeg voća i povrća. Oni koji žele da se rashlade u rijekama i bazenima u vodu ne smiju ulaziti naglo, poslije dužeg izlaganja suncu. Apelima ljekara pridružili su se i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Republički institut za javno zdravstvo.

“Alkohol, veće količine gaziranih i zaslađenih pića, kao i pića bogata kofeinom ljeti treba izbjegavati, jer stimulišu izlučivanje tečnosti iz organizma, čime se pojačava dehidracija”, upozorili su iz Instituta.

Specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka Nevena Todorović kaže i da u ovom periodu stanovnici treba da izbjegavaju obilne i masne obroke.

“Starije osobe i hronični bolesnici obavezno moraju da uzimaju propisane terapije”, kazala je Todorovićeva.

Visoke temperature koje su pogodile Srpsku izazvale su zdravstvene probleme i kod većeg broja stanovnika Gradiške. U tamošnjem Domu zdravlja ističu da posebno oprezni treba da budu hronični bolesnici, stariji, djeca i trudnice.

“Pacijenti se žale na iscrpljenost, osjećaj nemoći, kao i grčeve. Imamo dosta pacijenata koji se javljaju sa mučninom, povraćanjem, visokom temperaturom i prolivom. Najveći broj su hronični bolesnici, osobe sa visokim krvnim pritiskom i astmatičari”, kazali su u ovom Domu zdravlja.

Povećan broj pacijenata zabilježen je i na području Doboja, a pomoć ljekara u lokalnom Domu zdravlja kažu najviše traže radnici koji rade na otvorenom.

Dvostruko više pacijenata bilježi i trebinjska Služba hitne pomoći. Načelnice Službe porodične medicine u Domu zdravlja Trebinje Tatjana Bošnjak preporučuje stanovništvu da tokom dana drže zatvorene prozore u svojim domovima te da tek uveče, kad zađe sunce, dobro provjetre prostorije.

“Oni koji su primorani da izađu tokom žege treba da obuku komotnu odjeću svjetlijih boja i da na glavu obavezno stave šešir. Nijedan izlazak po ovakim temperaturama se ne preporučuje bez flaše vode”, kazala je Bošnjak.

Dodala je da ove vreline, takođe, pogoduju širenju stomačnog virusa, zbog čega stanovnici treba dobro da povedu računa kako i gdje čuvaju hranu.

Mladić iz Sarajeva, kojeg je srce u utorak izdalo tokom džogiranja, označen je kao prva žrtva vrućina.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Stokanić, Milan Vujić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/rezim-zivota-prilagoditi-vrucinama/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])