Začinima protiv masnoće u organizmu

Objavljeno: 1. 8. 2017 u 13:04h

Začini mogu da pomognu u liječenju zdravstvenih tegoba. Osim što su nezamjenljiv dodatak jelima, dvije kašike ruzmarina, cimeta, ljute papričice ili bibera “tope” i do 30 odsto masti u organizmu. Osim toga, istraživanja su pokazala da unosimo 10 odsto hrane manje kada je obrok začinjen.

Ipak, nisu svi začini dobri za zdravlje. Biljke kojima se dodaju aditivi, kuhinjska so, vještačke boje i arome mogu da nanesu štetu zdravlju, pa je potrebno pažljivo pročitati listu sastojaka proizvoda koji kupujemo. Najbolje je da koristite prirodne začine:

Origano

Osim što je neizostavan sastojak pice, origano je takođe blagotvoran za zdravlje. Ova biljka efikasno otklanja infekcije mokraćnih kanala i za kratko vrijeme oslobađa ešerihije.

Đumbir

Vruć čaj od đumbira snižava temperaturu i pospješuje znojenje, pa je ovaj ljuti začin veoma efikasan lijek za prehladu i sinuzitis. Takođe, đumbir može pomoći onima koji pate od mučnine tokom putovanja.

Lan

Istraživanja su pokazala da je lan najzdraviji kada se jede odvojeno od ostalih namirnica. Osim što je dobar za pročišćavanje organizma, sjeme lana je bogato gvožđem i omega-3 kiselinama, zbog čega pozitivno utiče na raspoloženje i hidrira kožu.

Bosiljak

Ovaj začin je zaslužan za to što je italijanska kuhinja jedna od najpopularnijih na svijetu. Osim što je ukusan, odličan je lijek za infekcije disajnih organa, pa se često koristi za inhalaciju ili pije kao čaj.

Kari

Kari je u stvari mješavina kurkume, kumina, čili praha, cimeta i korijandera. Antioksidansi koje sadrži mogu da smanje nakupljanje masnoća u krvnim sudovima, čime se sprečavaju brojne bolesti.

Tucana paprika

Eliminiše gasove iz stomaka, ublažava bolove u grlu, simptome prehlade i gripa, poboljšava metabolizam i doprinosi gubitku masnih naslaga.

Sjeme celera

Sjeme celera oslobađa jetru toksina, smanjuje krvni pritisak i sprečava zadržavanje tečnosti u organizmu.

Izvor: novosti.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zacinima-protiv-masnoce-u-organizmu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot