Uzrok i liječenje bola u krstima

Objavljeno: 30. 7. 2017 u 15:48h

Bolovi u krstima mogu da variraju od tupih bolova koji se razvijaju postepeno do naglih, oštrih ili upornih bolova koji se osjećaju u cijeloj oblasti ispod struka. Nažalost, gotovo svi će u nekom trenutku tokom života doživjeti bol u krstima koji može da se širi nadole u ​​zadnjicu, a ponekad se spušta u jedan ili oba donja ekstremiteta. Kada je u pitanju bol u krstima uzrok koji se najčešće navodi je mišićno naprezanje, često povezano sa teškim fizičkim radom, dizanjem teškog tereta ili nasilnim pokretom, savijanjem ili uvijanjem u nezgodnim mjestima, ili stajanjem na jednom mjestu predugo.

Bol u krstima – uzroci koji se dalje navode:

Postoji mnogo različitih stanja koja izazivaju ili doprinose bolovima u krstima. Mnogi uključuju kompresiju nerava (npr. stegnuti nervi), što može generisati bol u krstima i druge propratne simptome. Vrste poremećaja kičme uključuju povrede izazvane traumom i degenerativne promjene (povezane sa godinama). Neki od ovih kičmenih problema, koji mogu izazvati bol u krstima, navedeni su u nastavku.

Diskus hernija – kada meka unutrašnjost diska sklizne kroz pukotinu ili rupturu kroz zaštitni spoljašnji sloj na disku. Ovaj problem može dovesti do kompresije nerava, upale i bola.

Spinalna stenoza se razvija kada se spinalni kanal ili nervni prolaz nenormalno sužava.

Spinalni artritis, koji se takođe naziva spinalni osteoartritis ili spondiloza, predstavlja uobičajen degenerativni problem kičme. Ovo stanje utiče na zglobove u kičmi i može doprinijeti razvoju izraslina na kostima.

Spondilolisteza se javlja kada pršljen klizi preko pršljena ispod njega.

Bol u krstima može biti i posljedica preloma pršljena, usljed neke traume (na primjer pada).

Osteomijelitis je bakterijska infekcija koja može da se razvije u jednoj od kostiju kičme.

Spinalni tumori su abnormalne izrasline ćelija (masovne) i imaju dijagnozu benignog (ne-kancerozni) ili malignog (kanceri).

Bolovi u krstima i kukovima

Bol u krstima i kukovima je nerijetka pojava, a uzroci za ovo stanje mogu biti različiti. Išijas je najčešći uzrok za bol u kukovima i krstima, a javlja se kao posljedica uklještenja išijadičnog nerva. Diskus hernija takođe može da izazove ovu neugodnu pojavu. Na primjer, bolovi u krstima i kukovima se češće javljaju kod žena i vrlo često mogu biti posljedica nekog ginekološkog problema. Ukoliko ste doživjeli pad na sedalnom dijelu kičme, najvjerovatnije ćete doživjeti bol u ovom dijelu, što se javlja kao posljedica preloma ili iščašenja trtične kosti. Osteoartritis, naročito kod starijih osoba, umije da izaziva hronične bolove u krstima i kukovima.

Bol u krstima i nogama

Kada su u pitanju bolovi u krstima i nogama uzrok je najčešće išijas, kao što smo već opisali. Išijas ima tendenciju da izaziva bol u donjem dijelu leđa i da se spušta niz zadnjicu u jedan ili pak oba donja ekstremiteta, pa sve do stopala. Obično se u nozi može osjetiti nešto nalik na peckanje, trnjenje ili golicanje, dakle to ne mora biti pravi bol. Bolovi u krstima i nogama kod žena mogu ukazivati i na ginekološke probleme, pa ovo treba ispitati.

Bol u donjem dijelu stomaka i krstima
Bol u krstima i stomaku kod žena može ukazivati na ginekološke probleme (endometrioza, ciste na jajnicima, fibroidi materice, rak) ili na probleme sa bubrezima i bešikom (npr. upala).

Bol u donjem dijelu stomaka i krstima često ukazuje na predmenstrualni sindrom ili PMS, ali to može biti i rani simptom trudnoće.

Zapaljenska bolest karlice (infekcija u reproduktivnom sistemu koja može da izazove ozbiljne upale i oštećenja reproduktivnih organa žene), vanmaterična trudnoća i pobačaj takođe su potencijalni uzroci za bol u donjem dijelu stomaka i krstima kod žena. Bol u krstima i jajnicima ukazuje na neki problem sa ovim reproduktivnim organima žene, najčešće su to ciste.

Bol u krstima i stomaku može da ukazuje i na zatvor ili na aneurizmu u stomaku. Kod muškaraca, može da ukazuje na probleme sa prostatom, pijelonefritis ili kamen u bubregu.

Liječenje

Tokom prvih 24 do 48 sati, koristiti led umotan u peškir ili krpu za ublažavanje bolova u krstima. Led pomaže da se smanji otok, grčevi u mišićima i bol. Nakon toga, prebacite se na toplotu. Toplota pomaže zagrijavanje i opuštanje bolnog tkiva.

Napomena: nikada ne primjenjujte led ili izvor toplote direktno na koži, uvijek ih zamotajte u nešto.

Lijekovi protiv bolova

Brufen ili aspirin, uzeti u skladu sa uputstvom i eventualno preporukom ljekara, mogu smanjiti upalu i bol.

Odmorite se

Ne preporučuje se striktan odmor danima u krevetu, ali će možda biti potrebno da izmijenite svoju dnevnu rutinu kako biste dali priliku svojim krstima da se oporave.

Naravno, bol u krstima prije svega treba liječiti na osnovu osnovnog uzroka koji je doveo do tog stanja, zato je najbolje što prije ispitati potencijalni uzrok i baviti se njegovim saniranjem.

Kada da zatražite medicinsku pomoć:

  • Kada bol u krstima postaje težak i uporan
  • Ne jenjava poslije nekoliko dana
  • Ometa spavanje i dnevne aktivnosti

Simptomi koji su navedeni ispod uvijek zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć :

  • Disfunkcije crijeva ili bešike
  • Slabost ili ukočenost u preponama ili nogama.

Izvor: banjalucanke.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/uzrok-i-lijecenje-bola-u-krstima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot