Dinja: Ljekovitost u slatkom zalogaju

Objavljeno: 18. 7. 2017 u 15:52h

Dinja je jednogodišnja zeljasta biljka, porijeklom iz Azije i Afrike. Vrlo je vjerovatno da je još prije više hiljada godina prenijeta i u druge krajeve svijeta.

Pored toga što je osvježavajuća, pa je se najčešće sjetimo tokom ljeta, dinja je i izuzetno ljekovita.

Ljekovita svojstva

U sebi sadrži beta-karotin, folnu kiselinu i vitamin C, kao i maledoze vitamina B1, B2, B3, B4, B5, B6 i vitamina E. Od minerala u dinji se nalaze: kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, natrijum, sumpor, cink, gvožđe i bakar. Kao ljekoviti dio biljke u ishraani se koristi plod. Mnogi ne znaju da obloge od dinje doprinose bržem liječenju opekotina i posjekotina. Takođe, veoma povoljno djeluje na organizam kada su u pitanju alergije, suha koža, akne, anemija, astma, bolest u žuči, dijabetes, neplodnost, nesanica,  gojaznost i zdravlje očiju.

Štiti zdravlje očiju

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju – beta karoten, vitamin C, lutein i zeaksantin. Zeaksantin je važan karotenoid koji se apsorbuje u retinu oka gdje djeluje antioksidativno i kao UV zaštita. Nekoliko studija je pokazalo da karotenoidi usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do makularne degeneracije (bolest središnjeg dijela mrežnjače koja se obično javlja kod starijih osoba).

Štiti kožu i kosu

Redovno konzumiranje dinje odlično je za ljepotu kože i kose. To je zbog uticaja vitamina A koji je nužan za proizvodnju sebuma koji vlaži kožu i kosu i esencijalan je za njihov rast. Vitamin A bitan je za čisti ten, a takođe može pomoći i u zaštiti od UV zraka koje uzrokuju brže starenje kože. Osim vitamina A, tu je i vitamin C važan za izgradnju i održavanje kolagena koji koži i kosi daje strukturu. Zato je dinja odlična pomoć protiv bora i preranog starenja. Osim u ishrani, možete je koristiti i direktno na koži i kosi kao masku ili regenerator.

Štiti od raka

Dinja je bogat izvor antioksidansa koji igraju zaštitnu ulogu u očuvanju zdravih ćelija tijela od oštećenja i upala koje mogu dovesti do raka. Tako su mnoge studije došle do zaključka da dinje mogu biti korisne u prevenciji raka crijeva, prostate, dojke, materice, pluća i raka gušterače. Jedinjenja iz dinje kukurbitacini više puta su pokazali antikancerogeno djelovanje tokom istraživanja. Njihovo djelovanje je variralo od smanjivanja širenja raka i samouništenja ćelija do potpunog zaustavljanja ćelijskog ciklusa kod ćelija raka.

Recepti:

Čaj od dinje protiv grčeva

Uzeti dvije kašičice sjemena dinje i dvije kašičice sjemena krastavca. Zajedno ih pomješajte i prelijte sa 600 mililitara vruće vode, ostavite poklopljeno da stoji dva sata, a zatim procijedite. Pijte po 100 mililitara prije doručka, a po 200 mililitara prije ručka i večere. Liječenje traje deset dana.

Čaj od dinje protiv učestalog mokrenja

Pomiješajte po dvije kašičice sitno izmrvljenog sjemena dinje i krastavca i jednu kašičicu usitnjenih peteljki višnje. Sve prelijte  sa 700 mililitara provrele vode i ostaviti da odstoji dva sata poklopljeno. Zatim prcijedite i pijte po 250 mililitara tri puta dnevno prije obroka. Terapija traje pet dana.

Sok do dinje za osvježenje i jačanje organizma

 

Sok od dinje iscjeđen ručno ili u sokovniku možete pomiješati  sa jogurtom, medom i limunovim sokom. Tako dobijenu mješavinu pijte dva do tri puta dnevno po jednu čašu. Trenutno je sezona dinja, pa iskoristite priliku i ojačajte svoj organizam pomoću nekog od navedenih recepata.

Izvor: Nezavisne / Autor: Đ.P.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/dinja-ljekovitost-u-slatkom-zalogaju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot