Republika Srpska: Infarkt za mjesec pogodio 36 ljudi

Objavljeno: 10. 7. 2017 u 12:09h

Na Klinici za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS u prvih pet mjeseci ove godine zabilježeno je 1.295 intervencija i zbrinuto 850 srčanih bolesnika, među kojima njih 175 sa infarktom.

Prema riječima načelnice te klinike dr Tamare Kovačević-Preradović, visoke temperature i sparine negativno utiču na opšte stanje kardiovaskularnih bolesnika. Zbog toga se, kaže, i češće u ovom periodu javljaju za pomoć porodičnim ljekarima i kardiolozima.

“Samo u maju ove godine imali smo 317 intervencija, od čega je 36 pacijenata bilo sa infarktima”, istakla je Kovačević-Preradović i dodala da se u njihovoj klinici zbrinjavaju pacijenti iz svih dijelova BiH sa akutnim infarktom miokarda i to najsavremenijom metodom kateterizacijom srca i ugradnjom stentova.

Naglašava da se infarkti miokarda dešavaju i mlađoj populaciji, velikim dijelom zbog prisustva faktora rizika, ali i štetnih navika kao što su pušenje i konzumacija alkohola te prekomjerne tjelesne težine.

“Najmlađi pacijent sa infarktom miokarda kojeg smo zbrinuli ove godine ima 32 godine. Imali smo 61 pacijenta mlađeg od 45 godina”, kazala je Kovačević-Preradović i dodala da je više od 70 odsto pacijenata starosti od 50 do 70 godina.

Ona je istakla da, uprkos najsavremenijim metodama liječenja koje primjenjuju i velikom broju intervencija koje izvodi njihov tim ljekara, dolazi do smrti pacijenata zbog komplikacija koje se dešavaju prilikom akutnog infarkta miokarda.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/republika-srpska-infarkt-za-mjesec-pogodio-36-ljudi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])