Pazite na ovo kad se djeca igraju napolju

Objavljeno: 26. 6. 2017 u 14:39h

Ljeti roditelji više nego inače ohrabruju djecu da provode vrijeme napolju. Međutim, pretjerano izlaganje suncu može da uzrokuje toplotni udar, a evo na koje znake treba da obratite pažnju.

Šta je toplotni udar

Toplotni udar ili iscrpljenost je stanje u koje tijelo dolazi nakon što se previše zagrijalo i ugrožena mu je sposobnost da se rashladi. Bebe i djeca su naročito osjetljive na toplotu, posebno ukoliko nisu prikladno odjeveni za vrućinu kojoj su izloženi, ako su na suncu duže vremena ili su ostavljeni u kolima na vrućini (što NIKADA, ALI NIKADA ne treba da radite!).

Koji su simptomi

Lako je pomisliti da je dijete jednostavno iscrpljeno uslijed dugog igranja napolju, ali postoje znaci koji treba da vas upozore da ipak nije samo to.

Normalni simptomi nakon boravka na suncu su pojačano znojenje, crvenilo u licu, ali je dete i dalje živahno, razdragano. Normlano je i ako im srce malo brže kuca i teže dišu, naročito ako su trčali. Nije čudno ni ako su žedni, ako im je koža topla.

Simptomi koji bi trebalo da vas zabrinu su: visoka temperatura (često i do 39 stepeni Celzijusovih), ako je djetetu hladno uprkos visokoj temperaturi, ako je koža vrela, crvena i suva, ubrzan puls, osjećaj umora, zbunjenost, glavobolja ili vrtoglavica, povraćanje, ubrzano i plitko disanje.

Šta da radite

Važno je da radite brzo kako biste rashladili svoje dijete prije nego što potencijalno izgubi svijest. Ako ste napolju, sklonite se u hladovinu, ali najbolje je ako možete da sklonite dete u sobu i istuširajte ga hladnijom (ne ledenom) vodom, rashlađujte ga oblogama. Ukoliko se javlja više simptoma, pozovite ljekara. Ne dajte djetetu da pije vodu ako vam ne djeluje potpuno budno.

Kako da spriječite da dođe do toplotnog udara

Vodite računa o tome da dijete redovno pije vodu, da nosu prijatnu, laganu odjeću u kojoj koža može da diše. Izbjegavajte da dijete boravi napolju u dijelu dana kada je najtoplije, dakle od 10 do 16 sati. Kada se igrate napolju, pravite pauze u kojima ćete se skloniti u kuću ili barem u hladovinu.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pazite-na-ovo-kad-se-djeca-igraju-napolju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot