Kako da lakše preživite paklene vrućine: Držite se ovih sedam pravila i sebi olakšajte život

Objavljeno: 23. 6. 2017 u 16:21h

Živa u termometru penje se opasno iznad 35 stepeni Celzijusa na suncu, što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Znojite se, iscrpljeni ste i razdraženi? Evo šta trebate napraviti kako bi što lakše “preživjeli” paklene vrućine koje nam tek predstoje.

Izbjegavajte direktno sunce

Bez obzira nalazili se na moru ili ste u gradu – izbjegavajte direktno sunce, pogotovo u periodu između 11 i 15 sati, kada su ultraljubičasta zračenja najjača.

Ukoliko morate izaći, pobrinite se da tijelo i glavu zaštitite odgovarajućom odjećom i šeširom.

Zaštita od sunca

Sve izložene dijelove kože namažite kremom za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15.

Ne zaboravite namazati uške, zadnji dio vrata i kapke, što je jedna od najčešćih grešaka koje radimo kada se izlažemo suncu.

Zaštitite oči

Ultraljubičasta zračenja mogu negativno djelovati i na naše oči, zato je važno zaštititi i ovaj dio tijela.

Istraživanja su pokazala da negativne posljedice jakog sunca možete izbjeći ako nosite sunčane naočale s ugrađenim filterima protiv UV zračenja.

Birajte robusnije modele naočala koje pokrivaju dobar dio područja oko očiju i sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

Pijte dovoljno tekućine

Prosječna osoba tokom dana treba popiti osam čaša obične vode, a kada je izložena velikim temperaturama i mnogo više tekućine kako bi ostala odgovarajuće hidrirana.

Uvijek pri ruci imajte bočicu s napitkom, a najbolje će vas ohladiti mlaka obična voda.

Nemojte se previše naprezati

Vježbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tijela čime se pojačava znojenje i dehidriranost tijela. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i toplotnog udara.

Ograničite količinu aktivnosti kojima ćete se baviti tokom dana, a izbjegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima.

Zamračite stan

Spriječite vrućinu da uđe u vaš dom, pogotovo ako je dobar dio doma okrenut prema istoku.

Najbolje je navući zavjese na prozore, ugasiti svjetla u domu, isključiti štednjake i druge kućanske aparate koji generiraju toplinu.

Ne pretjerujte s rashladnim uređajima

Ako imate potrebu umjetno rashladiti dom ventilatorima i klima-uređajima, uvijek pazite da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i vanjskog područja ne prelazi sedam stepeni kako ne biste tijelo doveli u temperaturni šok.

Izvor: Avaz.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kako-da-lakse-prezivite-paklene-vrucine-drzite-se-ovih-sedam-pravila-i-sebi-olaksajte-zivot/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot