Kajsije, čuvari zravlja i prijatelji vitkosti

Objavljeno: 15. 6. 2017 u 11:36h

Kajsije, osim što osnažuju organizam, čuvaju oči i doprinose zdravlju kostiju, stoga se maksimalno potrudite da iskoristite sezonu sazrijevanja ovog dragocjenog voća.

Smatra se da vode porijeklo iz Kine, a poznato je da su Evropljani koristili svježe kajsije u ishrani prije više od 2.000 godina, kada su i dospjele do mediteranskih zemalja.

Ljekovita svojstva

Svježa kajsija obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima. Ukoliko se pitate da li kajsije goje, odgovor je NE, te se one naročito preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu i liječenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola i podstiču razvoj zuba i kostiju. Zdravstvene prednosti ovog voća uključuju sposobnost da reguliše probavu, zatvor, uhobolju, grip, kožna oboljenja, anemiju, pa čak i kancer. Svježa kajsija obiluje karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti. Kajsije sadrže i visok procenat vlakana koji veoma blagotvorno djeluju na sistem organa za varenje i sprečavaju opstipaciju. Jačaju imunološki sistem, smanjuju nivo lošeg holesterola, preveniraju slabljenje vida, regulišu tjelesnu težinu, jačaju kosti i održavaju balans elektrolita u organizmu.

Kalorije  u 100 grama svježih kajsija

  • 40 kalorija
  • 2 grama dragocjenih vlakana
  • 17 miligrama kalcijuma
  • 9,5 grama ugljenih hidrata
  • 250 miligrama kalijuma
  • 12 miligrama magnezijuma
  • 0,5 miligrama gvožđa
  • 7 miligrama C vitamina
  • 27 mikrograma provitamina A

Ista količina suvih kajsija sadrži 234 kalorije (skoro šest puta više).

Jačaju kosti

Za održavanje zdravlja kostiju potrebni su brojni minerali, poput kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožda, a upravo ih kajsija sadrži u znatnoj količini. Stoga bi žene koje su ušle u menopauzu trebalo što češće da konzumiraju ovo voće, budući da sadrži obilje kalcijuma, kako bi spriječile osteoporozu. Pored toga, i fosfor jača kosti, a u kombinaciji s manganom olakšava apsoprciju kalcijuma. Kajsije se preporučuju i osobama koje pate od anemije, budući da sadrže znatan procenat gvožđa i bakra, a bakar pomaže u procesu formiranja hemoglobina, koji prenosi i vezuje kiseonik u krvi.

Podstiču plodnost

U kineskoj tradicionalnoj medicini, plod se smatrao blagotvornim voćem koje podstiče plodnost, što je potvrdila studija objavljena 2010. godine u specijalizovanom magazinu “Environmental Health Perspectives”. U njemu je objavljeno da namirnice koje sadrže dragocjene antioksidanse, a među kojima su i kajsije, pospješuju pokretljivost spermatozoida.

Kajsije u jogurtu

Sastojci:

  • 600 g očišćenih kajsija
  • sok od cijeđene narandže
  • 2 štapića cimeta
  • 500 g grčkog jogurta
  • narendana kora limuna

Priprema:

Kajsije kuvajte sa sokom od narandže i štapićima cimeta na umjerenoj temperaturi 15 minuta. Uklonite štapiće cimeta, a voće ostavite sa strane da se prohladi. Kašikom sipajte jogurt u posudu i umiješajte narendanu koru od limuna. Lagano ubacite polovinu kajsija, a pripremljenu poslasticu ostavite nakratko u frižideru da se ohladi. Servirajte u čaše i prelijte ostatkom voća i soka, pa poslužite.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/kajsije-cuvari-zravlja-i-prijatelji-vitkosti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])