Zašto ne smijete piti vodu iz flaše koja je stajala u autu

Objavljeno: 11. 6. 2017 u 12:17h

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tokom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

Naime, ako je temperatura 30 stepeni Celzijusa, u automobilu će dostići 45 stepeni i to nakon samo pola sata mirovanja. U ljetnjim mjesecima, pak, temperature u automobilu mogu dostići i do 70 stepeni.

Na tako ekstremnim temperaturama nije poželjno sjesti u automobil, ali ni napiti se vode iz flaše koja je stajala unutra.

Naime, studije su pokazale da plastične flaše prilikom zagrijavanja ispuštaju štetni bisfenol A koji u tijelu oponaša estrogen, izaziva hormonalnu ravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima poput gojaznosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama plastična ambalaža izaziva i ispuštanje metala antimona, koji takođe može biti štetan za ljudski organizam.

Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plasičnim flašama čuvajte na hladnom i suvom mjestu.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zasto-ne-smijete-piti-vodu-iz-flase-koja-je-stajala-u-autu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot