Vazduh iz košnica tjera bolesti

Objavljeno: 9. 6. 2017 u 11:26h

Astma, migrena, depresija, stres, alergije i bronhitis samo su neke od bolesti protiv kojih će stanovnici Republike Srpske, ali i turisti, moći da se bore udisanjem ljekovitog vazduha iz košnica.

Riječ o prvom InhalApi centru u Srpskoj, koji danas otvara svoja vrata na imanju Mile Milojevića u selu Pervan, nadomak Banjaluke. Prema riječima ovog pčelara, čiju je zamisao prepoznalo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, pacijenti će pomoću maske koja je sondom povezana sa košnicom, udisati polen, med, propolis, matičnu mliječ, te pčelinji otrov i vosak, odnosno sve pčelinje proizvode koji se koriste u liječenju raznih bolesti.

“Za početak će biti na raspolaganju jedna komora, sa četiri košnice, dok će terapiju, koja bi trebalo da traje dvadesetak minuta, istovremeno moći primati četiri pacijenta”, rekao je Milojević.

Dodao je da ima još jednu komoru, ali je neće puštati u funkciju, dok se ne uvjeri da ima dovoljno zainteresovanih.

“Pacijenti će se moći inhalirati od aprila do septembra, u periodu kad traje pčelinja paša, a jedna terapija će za stanovnike RS koštati pet maraka, dok će stranci morati da izdvoje duplo više”, rekao je kroz osmijeh Milojević.

S obzirom na to da se radi o alternativnoj medicini, tokom liječenja neće biti potreban nadzor ljekara.

“Kolega iz Visokog koji je ovaj vid alternativnog liječenja razvio prije nekoliko godina, ispričao mi je da je ženu, koja je cijeli život vodila bitku sa migrenom, zbog koje nema kuda nije išla, poslije samo nekoliko inhalacija glava je više nije zaboljela”, kazao je Milojević i dodaje da je na isti način izliječen i dječak koji je imao težak bronhitis.

Na projektu su radili stručnjaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, čija je savjetodavna služba sve vrijeme pratila njegovu realizaciju.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u Ministarstvu i magistar pčelarstva Duška Slijepac-Radaković istakla je da ovaj centar od velikog značaja za stanovnike Srpske.

“InhalApi centri, odnosno inhalacija pomoću pčelinje košnice, ranije su bili dostupni samo u Austriji i Njemačkoj, a prije nekoliko godina i u Sloveniji. Najbliži InhalApi centri stanovnicima Srpske do sada je bio u Visokom, koji je otvoren prije dvije godine”, ispričala je Slijepac – Radaković.

Dodala je da inhalacije pomoću košnice, osim bolesti disajnih puteva, migrene i drugih, liječe i oboljenje srca.

“Pacijenti će za vrijeme inhalacije moći da posmatraju i rad pčele i prirodu, što će im dodatno uljepšati ambijent”, otkrila je Slijepac-Radaković.

Blagodati iz prirode

  • U peludu – vitamin mladosti
  • Matična mliječ – detoksikacija i regeneracija
  • Propolis – prirodni antibiotik
  • Pčelinji otrov – za reumu, artritis i multiplu sklerozu

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/vazduh-iz-kosnica-tjera-bolesti/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])