Pod vedrim nebom: Vježbanje u prirodi budi optimizam i jača volju

Objavljeno: 9. 6. 2017 u 14:40h

Dobrobiti vježbanja pod vedrim nebom su višestruke jer rekreacija u prirodi budi optimizam i jača volju.

Osim toga izlaganje prijatnim sunčevim zracima podstiče sintezu vitamina D, djeluje umirujuće na kompletan organizam i usklađuje biološki ritam koji je važan u pravilnom funkcioniranju centralnih organa.

Ako za trening pod vedrim nebom izaberete park ili igralište blizu kuće, kao rekviziti mogu vam poslužiti klupe, drveće, grane, panjevi, dječije penjalice… Uvijek razmišljajte o treningu cijelog tijela, i koristite složene vježbe koje zahtijevaju aktivaciju većih mišićnih partija poput nogu i leđa.

Prije svakog vježbanja hodajte ubrzano najmanje 15 minuta da bi se tijelo zagrijalo i pripremilo za napor.

Klupa

Sklekove i trbušnjake možete izvoditi na klupi. Pri tome je poželjno da svaku od navedenih vježbi ponovite u tri serije s maksimalnim brojem ponavljanja.

Drveće

Zgibove i najrazličitija podizanja i penjanja najlakše ćete izvesti uz pomoć jakih grana. To su vježbe kojima se jača gornji dio tijela.

Trava

Na osunčanim i suhim travnatim površinama možete raditi čučnjeve i iskorake. Ako su vam statični iskoraci postali isuviše lagani, probajte iskorake u kretanju, ili iskorake s penjanjem na klupu. Kao i kod iskoraka i čučnjevi mogu imati mnogo varijacija, tako da se možete okušati i u izvođenju polučučnja, sumo čučnja, dubokog čučnja, kao i čučnja sa skokom ili jednostavno izdržaja u čučnju.

Stepenice

Jedan od korisnijih objekata za trening svakako su i stepenice. Možete trčati uz ili niz stepenice, skakati jednom ili s obje noge, penjati se ili spuštati bočno, a sve da biste imali jače noge i ljepše gluteuse – mišiće zadnjice.

Izvor: radiosarajevo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/pod-vedrim-nebom-vjezbanje-u-prirodi-budi-optimizam-i-jaca-volju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot