Ako želite da smršate, navalite na ovih 14 namirnica

Objavljeno: 23. 5. 2017 u 12:42h

Ako želite da izgubite nekoliko kilograma pred ljeto, u tome vam mogu pomoći neke niskokalorične namirnice.

Dobro je poznato da je vlaknima bogato povrće zdravo za uravnoteženo varenje, pravilan rad crijeva i regulaciju težine, kao i da skrobno povrće treba izbjegavati, ukoliko pokušavate da smršate.

Ovih 14 namirnica ne sadrže skrob i možete ih jesti u velikim količinama, a da se pritom ne udebljate.

Riječ je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranljivo, sadrži vlakna koja daju osjećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje.

Kelj

Sadrži vrlo malo kalorija. Jedna porcija (oko 150 g) sirovog kelja sadrži samo 33 kcal, ali ima gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakna koja će vas zasititi. Pored toga sadrži i omega 3 zasićene kiseline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Kelj je bogat vitaminima i folnom kiselinom.

Celer (stabljika)

Gotovo 95 odsto stabljike celera čini voda, a istovremeno je bogat kalijumom, folnom kiselinom, vlaknima i vitaminom K. Porcija sadrži šest kalorija. Najbolje je stabljiku jesti sirovu, a treba imati na umu i da se nakon pet do sedam dana čuvanja u frižideru izgubi mnogo antioksidansa.

Borovnice

Dugo su poznate kao superhrana. Sadrže više antioksidanasa od bilo koje druge vrste voća. Pritom, jedna šolja borovnica ima samo 85 kcal.

Krastavac

Plod krastavca uglavnom je sačinen od vode. Ima vrlo malo kalorija, a najbolje je da ga jedete s korom, jer je bogata vlaknima i vitaminom A, odnosno beta-karotenom, dobrim za vid.

Paradajz

Paradajz je poznat po velikoj količini likopena koji snižava nivo holesterola u krvi i krvni pritisak. Najbolje je da ih konzumirate sveže, ali zdrave su i u prerađenom obliku. Pune su vitamina A, C i B2, kao i vlakana, folne kiseline i kalijuma.

Grejpfrut

Grejpfrut se smatra dijetalnom namirnicom. Pun je vlakana, pa daje dug osećaj sitosti i stabilizuje nivo šećera u krvi. U polovini prosječnog ploda ima samo 50 kcal.

Vitamin C iz grejpfruta smanjuje rizik od brojnih zdravstvenih problema. Snižava holesterol, poboljšava varenje, štiti od raka i srčanih problema. Idealna je hrana za trudnice.

Brokoli

Ovo povrće je idealno za mršavljenje, naročito ako se jede sirovo ili kuvano na pari. Sadrži sulforafan, koji deluje antikancerogeno i u crijevima povećava koncentraciju korisnih enzima.

Uz vitamine A, C, E i K, jedna porcija brokolija lagano kuvana na pari zadovoljava 20 odsto dnevnih potereba vlakana potrebnih organizmu. U njoj je samo 31 kcal.

Dinja

Dinja je puna beta-karotena, oblika vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Jedna porcija ovog voća obezbjeđuje organizam kalijumom i dnevno potrebnom količinom vitamina A i C. 90 odsto dinje čini voda, a porcija ima samo 55 kcal.

Karfiol

Vrlo hranjiv, karfiol je pun antioksidansa kvercetina koji pomaže u borbi s hroničnim bolestima. Karfiol je odličan izvor folne kiseline, vlakana, vitamina C i K. Porcija sadrži 25 kalorija.

Kupine

Poput ostalog bobičastog voća, kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji djeluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. Povećavaju apsorpciju vitamina C i pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. U jednoj porciji je samo 62 kcal.

Zelena salata

Sve vrste zelene salate imaju samo 10 do 20 kcal po porciji. Iako konzumiranjem salate u organizam nećete uneti proteine, obezbjediće vam vitamine i nutrijente poput folne kiseline, gvožđa i vitamina A i C.

Narandže

Pored vitamina C, ovaj citrus ima vitamine B1, B9 (folna kiselina) i A, kao i kalijum, kalcijum i vlakna. Spada među najmoćnije borce protiv raka i sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih materija, više nego ijedna druga hrana. Narandža srednje veličine sadrži oko 80 kcal.

Jagode

U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj narandži. Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo) da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Pune su polifenola, vrste antioksidansa. Sadrže kalijum i vlakna, bogate su vodom (90 odsto) siromašne šećerom (samo 10 odsto) i celulozom. U sto grama, imaju samo 35 kcal.

Dinja sorte medna rosa

Medna rosa sadrži nešto manje kalorija po porciji od “obične” dinje – 64 kalorije, a većina njih potiče od 14 grama prirodnog šećera koliko sadrži ovo voće.

Porcija medne rose zadovoljava polovinu dnevne potrebe za vitaminom C. Sadrži i bakar koji je ključan za zdravu kožu, ima važnu ulogu u iskorištavanju gvožđa i u stvaranju hemoglobina i kolagena.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/ako-zelite-da-smrsate-navalite-na-ovih-14-namirnica/||claudebot