Još jedan razlog da počnete da vježbate

Objavljeno: 29. 4. 2017 u 16:25h

Vježbanje čuda čini za liniju, i, što je još važnije, za naše zdravlje. Da li ste znali da je fizička aktivnost jedan od najefikasnijih načina za snižavanje nivoa šećera u krvi?

Ako imate dijabetes, znate i sami koliko održavanje zdravog nivoa šećera u krvi može biti komplikovano.

Uzrok tome je činjenica da dijabetes utiče na sposobnost tijela da stvara i koristi hormon insulin, koji je od ključne važnosti u pretvaranju šećera koji unosimo kroz hranu u glukozu, koja je “gorivo” za ćelije našeg tijela.

Kad nivo šećera u krvi skače, to oštećuje krvne sudove i povećava rizik od infarkta, moždanog udara, bolesti bubrega i problema sa vidom.

Odgovarajuća dijeta i lijekovi mogu da pomognu, ali da li ste znali da je i vježbanje jako dobar način da spustite nivo šećera u krvi?

Evo kako:

Tokom fizičke aktivnosti, naši mišići koriste zalihe glukoze. Da bi dobili dodatnu energiju koja nam je potrebna tokom vježbanja, mišići tu dodatnu glukozu koja im je potrebna izvlače iz krvotoka, bez potrebe za dodatnim insulinom.

Rezultat? Umjereno ili nešto intenzivnije vježbanje može nivo šećera u krvi da snizi i tokom perioda od naredna 24 sata, piše WebMD.

Ipak, ako imate povišen šećer u krvi, a niste u formi, nemojte se odmah zaleteti u teretanu. Prvo porazgovarajte sa svojim ljekarom, i uz njegovu pomoć napravite plan vježbanja koji odgovara vašem trenutnom stanju. Počnite “malim koracima” i za tili čas shvatićete da se osjećate mnogo bolje otkako je fizička aktivnost dio vaše svakodnevice.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/jos-jedan-razlog-da-pocnete-da-vjezbate/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot