Da li je kupka zdravija od tuširanja?

Objavljeno: 28. 4. 2017 u 10:29h

Da li ste osoba koja tri puta dnevno uleti nakratko pod tuš ili obožavate da se uveče izvalite u kadu?

Skoro svako obožava da legne u kadu punu vode jer ih to opušta i čini srećnim. Nažalost, mnogi ne stignu da se izlažavaju u kadi koliko bi htjeli. Razlozi su brojni – manjak vremena, ušteda struje i vode, tuširanje smatraju praktičnijim…

Međutim, sada kada vam budemo objasnili da je kupka mnogo zdravija nego tuširanje, moguće da ćete se potruditi da što češće uronite u kadu.

Odlaže starenje

Dermatolozi tvrde da topla kupka odlaže starenje kože. Kako? Lijepo! Smanjuje nivo kortizone (hormona stresa) u vašem tijelu, koji može biti odgovoran što prerano starite i što vam se stvaraju “staračke akne”.

Naravno, podsjećaju i da poslije svake kupke kožu treba namazati hidrantnom kremom, kako bi vaša koža bila nježna i glatka.

Opušta napete mišiće

Svi znamo da je topla voda idealna za opuštanje napetih mišića. Ipak, vrela voda iz tuša nema toliki efekat na mišiće kao kada se brčkate u toploj vodi. Ne samo da će vas topla voda opustiti već će umanjiti i bolove koje osjećate.

Dubinski čisti pore

Kupke su “čiste” koliko i tuširanje. Naravno, ukoliko ste mnogo prljavi ne treba da uronite u kadu, ali ukoliko ste imali normalan dan opušteno možete da legnete u kadu bez bojazni da ćete se kupati u svojim bakterijama i prljavštini. Dakle, ukoliko se niste previše znojili i niste se bavili prljavim poslovima slobodno napunite kadu i lezite unutra. Ne samo da ćete skinuti prljavštinu sa kože, već ćete izbaciti i prljavštinu koja se duboko zavukla u vaše pore. Ukoliko ste i dalje sumnjičavi oko čistoće, dobro se isperite tušem nakon kupanja.

Snižava pritisak i nivo šećera u krvi

Ukoliko vam je vaš ljekar savjetovao da pratite nivo šećera u krvi i da redovno kontrolišete krvni pritisak, kupka može biti pravi lijek za vas. Naime, britanski naučnici su otkrili da topla kupka može da smanji nivo šećera u krvi.Naravno, ovo ne znači da treba da batalite zdravu ishranu i vježbanje, ali vam može dosta pomoći ukoliko pokušavate da živite zdravo.

Kupanje je odlično za kožu

Ne samo da kupka podmlađuje vašu kožu, već mnogo lakše možete da je hidrirate tokom kupanja. Naime, opšte je poznato da kupke i tuširanja isušuju našu kožu, zbog toga što spiramo sa nje prirodna ulja koja našoj koži daje mekoću. Međutim, kada ležite u kadi u vodu možete dodati razna eterična ulja koje će vaša koža upijati i tako ćete je bolje hidrirati nego kada se tuširate.

Kupanje oslobađa od stresa

Savjet odraslima jeste da se mnogo češće opuste u kadu upravo da bi se riješili nagomilanog stresa. Budite realni, to može biti vrijeme za vas! Možete da pustite omiljenu muziku, sipate čašu vina i uživate u tišini. Topla kupka će poboljšati vašu cirkulaciju, smiriti vaš nervni sistem, povećaće se nivo endorfina u vašem organizmu i očistićete svoje tijelo od toksina.

Sagorijeva kalorije

Vjerovali ili ne, topla kupka može da sagori kalorije kao kada vježbate. Sat vremena provedenih u kadi punoj tople vode sagorjeće oko 130 kalorija iz vašeg organizma (isto kao i pola sata pješačenja).

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/da-li-je-kupka-zdravija-od-tusiranja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot