Hodanje – “čudesni lijek” za mozak, srce i kosti

Objavljeno: 25. 4. 2017 u 12:16h

Hodanje pozitivno utiče na aktivnosti mozga, ali i na zdravlje srca, gubitak težine, gustinu kostiju i nivo holesterola, rezultati su istraživanja.

Hodanje poboljšava kreativno razmišljanje povećanjem hipokampusa, dijela mozga zaduženog za verbalnu memoriju i učenje.

Oni koji hodaju 10.000 koraka dnevno upola će smanjiti rizik od prerane smrti.
Hodanje, kao “čudesan lijek”, takođe, pozitivno utiče na gustinu kostiju i nivoe holesterola, kao i raspoloženje i funkcije mozga.

U studiji Univerziteta Stanford, koja je rađena 2014. godine, utvrđeno je da hodanje poboljšava kreativno razmišljanje (generisanje ideja i način kako ih sprovesti), piše “Dejli mejl”.

U studiji se navodi da nije važno gdje, već je samo važno da se hoda na otvorenom ili u zatvorenom.

Takođe, nije važan ni intezitet hodanja – nije potrebno da se čovjek oznoji, ali je poželjno, pa su, u tom smislu, istraživači analizirali neaerobno hodanje.

Hodanje, takođe, utiče na depresiju i anksioznost, iako nije jasno zašto. Čak je utvrđeno da je, kada je riječ o kardiovaskularnom zdravlju, hodanje bolje od trčanja.

Istraživači su pratili 3.000 ispitanika, kojima je dat pedometar koji mjeri korake koje pređete, u periodu od oko 15 godina.

Utvrđeno je da su oni koji su prešli sa 1.000 koraka dnevno na 10.000 dnevno, sedam dana u nedjelji, skoro prepolovili rizik od prerane smrti.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/hodanje-cudesni-lijek-za-mozak-srce-i-kosti/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot