Zagrljaji i milovanje utiču na zdravlje

Objavljeno: 24. 4. 2017 u 14:58h

Evo kako zagrljaji i milovanje utiču na zdravlje i zašto bi to trebalo da radite više!

Jača imuni sistem

Zagrljaji i dodiri stimulišu parasimpatetički nervni sistem, čime se oslabađaju oksitocin, dopamin i serotonin. Ovi hormoni, odgovorni za osjećaj sreće, utiču na imunitet pomažući organizmu da se brani od bolesti.

Ublažava bol

U našem organizmu oksitocin se oslobađa i uslijed najmanjeg dodira, a to povećava našu toleranciju na bol. Zamislite onda kako utiče na organizam kada se grlite sa voljenom osobom?!

Smanjuje stres

Smanjenje stresa uslijed grljenja je još jedan sjajan efekat za koji je zaslužan oksitocin, koji će vam (kao i zagrljaji) pomoći da budete bliži sa partnerom. Osim toga, pomoći će vam da imate više samopouzdanja kada se nalazite u društvu.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Manje stresa i manje anskioznosti za koje su zaslužni zagrljaji i maženje, znači i niži krvni pritisak. Dakle, vaše srce će biti zdravije i izloženo manjem riziku od srčanih bolesti.

Pomaže da bolje spavate

Anksioznost je glavni krivac za nesanicu, a zagrljaji i dodiri smanjuju anksioznost, što znači da ćete bolje spavati!

Zagrlite nekoga!

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/zagrljaji-i-milovanje-uticu-na-zdravlje/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot