Simptomi anemije najizraženiji su u proljeće: Evo kako da je savladate

Objavljeno: 13. 4. 2017 u 12:47h

Nedostatak gvožđa i vitamina B12 nekad je uzrok, a nekad posljedica mnogih zdravstvenih tegoba. Oko 10 odsto populacije ima neki oblik malokrvnosti, nejčešće zbog unutrašnjih krvarenja.

Malaksalost, glavobolja, povremeno zamgljenje vida, krtost kose i noktiju, pa čak i tahikardija nisu samo simptomi prilagođavanja organizma na oscilacije temperature u proljeće, već su često i znak anemije.

Doktor Igor Dimitrijev, specijalista interne medicine i zamjenik direktora Doma zdravlja Palilua kaže da 10 odsto populacije ima neki oblik malokrvnosti, a najčešće su simptomi izraženi u proljeće, jer se usled nedostatka gvožđa organizam teško prilagođava na promjene vremena.

“Glavni uzroci nedostatka gvožđa su akutna ili hronična krvarenja u digestivnom i urinarnom traktu, kao i ginekološka krvarenja”, kaže dr Dimitrijev.

“Dosta rijeđe ova vrsta anemija nastupa usljed nedovoljnog unošenja gvožđa ili zbog poremećene apsorpcije ovog minerala.

Terapija u slučaju anemije zbog nedostatka gvožđa podrazumeva suplementaciju preparatima koji sadrže i do 100 mg gvožđa. Potrebno je da se uzima nekoliko mjeseci, a značajna je i ishrana bogata gvožđem – crveno meso, iznutrice, riba, mahunarke, rotkvice, sušeno voće… Međutim, kod upornijeg oblika neophodni su dodatni pregledi.

“Anemija je češća među ženama, pa je u njenom uspješnom liječenju značajno da se ide na redovne ginekološke preglede”, kaže dr Dimitrijev.

Rijeđi oblik malokrvnosti javlja se usljed nedostatka vitamina B12 i folne kiseline. Znaci koji upozoravaju na ovo stanje su nespecifično trnjenje ekstremiteta, kao i problemi sa želucem.

Anemije su česti pratioci bubrežnih i endokrinoloških oboljenja, bolesti jetre, maligniteta. Sve one zahtjevaju detaljno specijalističko ispitivanje i liječenje osnovnog oboljenja koje je dovelo do njene pojave.

Brojna istraživanja upućuju da manjak vitamina B12 i gvožđa oštećuje rad mozga, dok dugoročan deficit ovih nutrijenata otvara put demenciji i Alchajmerovoj bolesti. Spitan, jagode i borovnice su namirnice koje sadrže velike količine ovih hranljivih elemenata i zato ih treba svakodnevno jesti.

Izvor: novosti.rs

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/simptomi-anemije-najizrazeniji-su-u-proljece-evo-kako-da-je-savladate/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])